YANG MASIH PANAS...

10 Ramalan Fiksyen Sains Yang Menjadi Kenyataan1.Roket

Jules Verne mencipta sejarah dengan novel beliau pada tahun 1865 From The Earth To The Moon , salah satu contoh terawal fiksyen sains moden. Tidak hanya itu, ramalan futuristik yang menghairankan tepat, meliputi modul lunar, layar solar, dan pendaratan manusia di bulan - lebih 100 tahun sebelum itu "satu langkah kecil bagi seorang lelaki" menjadi kenyataan.


2.Satelit

Lagenda Sci-fi Arthur C. Clarke pernah berkata bahawa apa-apa teknologi yang cukup maju tidak dapat dibezakan dari sihir. Bayangkan, jika anda mahu, seorang lelaki yang mempunyai kuasa untuk membuat suaranya didengar di seluruh dunia sekali gus. Sihir ... atau hanya komunikasi satelit? Satu dekad sebelum pembangunannya, Clarke menulis tentang komunikasi satelit di Wireless World .


3.Kapal selam

Apabila buku Verne 20,000 League Under The Sea telah diterbitkan pada tahun 1870, teknologi kapal selam telah wujud sekurang-kurangnya 100 tahun. Subs telah digunakan dengan kejayaan yang lebih atau kurang (walaupun kebanyakannya kurang) semasa Perang Saudara, tetapi pencipta tidak dapat memikirkan bagaimana untuk menggunakan apa-apa selain tenaga manusia untuk menjananya.


4.Tilam Air
Mereka tidak mungkin agak glamor sebagai robot, tetapi  waterbeds sebenarnya mula diterangkan dalam tahun1961 oleh Robert Heinlein di dalam novel sci-fi Stranger In Strange Land . Idea tersebut adalah "satu percubaan untuk merekabentuk katil hospital yang sempurna oleh seorang yang telah menghabiskan banyak masa di katil hospital." Waterbed komersial moden yang pertama dicipta 7 tahun kemudian..


5.Halimunan

Novella 1897 HG Wells Invisible Men adalah yang pertama menceritakan hal halimunan di masa akan datang..Dalam kehidupan sebenar, kita kini mempunyai pesawat stealth - yang tidak dapat dilihat dengan radar dan  metamaterial cloaking , bahan yang mampu untuk membengkokkan bahagian spektrum cahaya mengelilingi dirinya dan oleh itu terus kekal tidak kelihatan dengan mata kasar. Oleh kerana aplikasi ketenteraan, sejauh mana kebenarannya di sini tidak diketahui dan mungkin sangat rahsia. Khabar angin tentang kereta kebal yang tidak dapat dilihat mungkin dalam pengertian literal dan bukan hanya disebabkan oleh apa yang dikenali sebagai e-penyamaran yang telah menjadi pengetahuan umum.


6.Terbang Kereta

Kereta terbang merupakan satu lagi fiksyen sains.  Sekarang, , fantasi menjadi realiti. Pesawat Peralihan Roadable Terrafugia adalah kereta terbang pertama yang boleh dimilik - harga runcit: $ 279,000. Dari kereta ke kapal terbang dan bertukar ke kereta, semua dengan hanya sentuhan  suis, ini adalah mainan untuk ahli eksekutif.


7.Makhluk Asing

Walaupun idea "pluralisme kosmik" telah wujud selama berabad-abad, makhluk asing dalam erti kata moden tidak timbul sehingga tahun 1800-an. Novel 1898 HG Wells 'The War Of The World menggambarkan masa yang menakutkan, walaupun, pada akhirnya, makhluk asing telah dihapuskan oleh bakteria bumi. Hari ini, ahli astronomi radio mengesan isyarat daripada tamadun yang lain dan NASA merancang misi ke Marikh atau Europa. NASA walaupun mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan bahaya mikrob extraterrestrial terbebas di Bumi, angkasawan dan sampel lunar telah dikuarantin selepas misi bulan pertama.


8.Telefon Bimbit Dan Bluetooth

"Kirk Enterprise; coming Enterprise" - tunggu sebentar, tidakkah beliau maksudkan adalah peranti Bluetooth? Ya, benar! Alat komunikasi beroperasi seperti telefon bimbit moden. 


9.Ray Guns

 Satu contoh awal Sinar-haba yang digunakan oleh makhluk asing dalam filem War Of The Worldr. Sekarang, sesetengah laser milik tentera mampu menjatuhkan peluru berpandu. Non-lethal sonic gun, seperti Long Range Acoustic Device, akan digunakan oleh tentera untuk melindungi Sukan Olimpik 2012.

10.Robot
Rossum's Universal Robots arahan Karel Apek pada tahun 1920, memperkenalkan manusia tiruan dan memperkenal perkataan 'robot'.Pada penghujung nya robot itu memusnahkan dunia seperti yang kita ketahui.Mujurlah ia hanya sekadar sains fiksyen..Tetapi robot memang menjadi sebahagian daripada kehidupan pada masa kini. Dari alat penyedut hampagas automatik sehingga ke kapal terbang tanpa juruterbang,dan Robot seperti manusia yang diberi nama ASIMO

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate