YANG MASIH PANAS...

PEJABAT KERAJAAN DISURUH BERJIMAT GUNA PENGHAWA DINGIN, TETAPI BINI SAPA TAK TAU YANG TINGGAL DI HOTEL MEWAH SERTA MEMPUNYAI CINCIN JUTAAN RINGGIT?

Jumaat, 12 Ogos 2011

Oleh: WFAUZDIN NS

MAKA, arahan pun dikeluarkan oleh Najib kepada semua jabatan kerajaan agar paras suhu penghawa dingin di setiap pejabat tidak boleh kurang daripada 24 darjah C. Satu langkah jimat cermat yang sudah bertahun dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri Kelantan di bawah kepimpinan Tuan Guru Hj Nik Aziz Nik Mat.

Di Kelantan, arahan MB Kelantan bukan meletakkan aras suhu penghawa dingin tetapi lebih dari itu bahawa setiap kali pejabat tidak digunakan atau tidak berpenghuni walaupun seketika untuk masa rehat atau makan, kesemua penghawa dingin mesti ditutup termasuk lampu pejabat juga kecuali di tempat yang amat memerlukan sahaja. Budaya ini telah lama dilakukan di setiap jabatan Kerajaan Negeri Kelantan meliputi letrik dan air.

Budaya ini bukan kerana Kerajaan Negeri merasakan ekonomi negeri sudah menurun, tetapi kepimpinan Tuan Guru Nik Aziz adalah berasaskan ajaran Islam di mana melarang dan mengharamkan pembaziran. Ertinya, arahan dikeluarkan adalah kerana ajaran Islam bukan kerana faktor lain. Ini berbeza dengan Najib dan Kerajaan Pusat yang mula menyedari betapa perlunya berjimat kerana ekonomi negara yang semakin teruk ketika ini.

Itulah bezanya apabila memerintah mengikut Islam kerana semua tindakan yang dilakukan mestilah `Nawaitu'nya Allah Taala. Tetapi sekiranya memerintah lari dari Islam, maka mereka berjimat ketika susah tetapi menjadi lupa tatkala senang. Adakah rumah Najib dan Rosmah serta Muhyiddin akan berjimat sepertimana yang beliau sendiri arahkan? Kita boleh menjawabnya sendiri kerana kita telah pun didedahkan tentang jumlah Bil Air/Letrik kediaman pemimpin berkenaan.

Berjimatlah sebanyak mana pun tetapi selagi negara ini dipenuhi dengan amalan korupsi, maka satu sen pun tidak berguna. Jadi, Najib tidak perlulah cuba untuk bersikap hipokrit di dalam perkara ini kerana orang yang paling banyak menghabiskan duit negara dengan melakukan lawatan peribadi atas nama lawatan resmi termasuk menginap di Hotel Dhubai dengan kos melebihi RM100,000 itu rakyat sudah kenal siapa dia? Negara ini tentu lebih berjimat jika tiada sesiapa yang membeli dan memiliki cincin RM 24 juta serta dengan beg tangan yang mengalahkan harga sebuah rumah kos sederhana untuk rakyat./wfauzdin.blogspot.com


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ikut Melalui Email

Translate