YANG MASIH PANAS...

KALAU AKU KATA DR MAHADIR DAH MURTAD , APA PULA KATA PARA MUFTI DAN ULAMA MUDA UMNO ?

Berdasarkan keterangan klip video, Tun Dr. Mahathir mengulas tentang pelaksanaan hukum hudud yang ditanyakan oleh seorang peserta Konvensyen Kebangsaan Politik dan Patriotisme (K2P) di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) pada 26 Februari 2012 yang lalu.


Selain paparan video di bawah ini, saya juga menyalin semula transkrip ulasan beliau untuk bacaan pengunjung DCM.


"Kita harus tahu apa dia hukum ini. Yang pertama hukum hudud ini dibentuk oleh ahli fekah. Ia tidak terdapat dalam al Quran. Dalam Quran ada hukum-hukum yang tidak begitu keras seperti hukum hudud ciptaan ahli-ahli fekah. Sebab itu, apabila kita nak laksana sesuatu kita perlu rujuk kepada al Quran kerana itu lah punca kepada asas kepada agama kita.


Kalau kita baca al Quran dalam bahasa yang kita faham, kalau kita baca dalam bahasa arab mungkin kita tidak faham, walaupun bunyinya sedap tapi kita tak faham, dalam bahasa kita sendiri kalau kita rajin baca dalam Quran, terdapat sekurang-kurangnya 43 ayat yang menegaskan apabila kamu hukum, hukumlah dengan adil. Dalam Islam, yang lebih utama ialah bukan hukuman itu, bukan saksi yang empat itu. tapi hukuman yang adil.


Kita hidup dalam masyarakat yang berbilang agama, ada pendapat yang disuarakan oleh pihak yang mahu melaksanakan hukum hudud di Malaysia. mereka berkata bahawa hukum hudud ini akan dikenakan kepada orang Islam sahaja. Orang bukan Islam tidak dikenakan hukum hudud. Apa akan terjadi apabila seorang orang Islam dan seorang bukan Islam melakukan satu jenayah, mencuri umpamanya. apabila kita hukum mereka, yang Islam kita potong tangan, yang bukan Islam kita masuk dalam jail selama dua bulan. Kalau kita tanya kepada diri kita apakah ini adil? Adilkah orang Islam putus tangan, orang bukan Islam masuk jail dua bulan lepas tu keluar bebas. Adilkah? Kalau jawapannya tidak adil, dia bukan Islam. Dalam Islam hukuman mesti adil.


Kalau kita dapati kes rogol umpamanya. Sebenarnya dalam surah an Nisa tak ada hukuman yang disebutkan apa yang dipanggil hukum hudud. Apabila seorang wanita dirogol, dia kenal betul-betul siapa yang merogolnya, tetapi dia tidak dapat menyediakan empat orang saksi yang bebas daripada dosa besar untuk memberitahu kepada mahkamah bahawa dia dirogol oleh si polan si polan. Oleh kerana dia tidak mempunyai empat orang saksi, apabila dia membuat tuduhan maka tuduhan ini dianggap sebagai ciptaannya sendiri dan untuk ini dia akan didera dengan dihukum sebat sebanyak 80 kali.


Kemudian kalau dia hamil, dan melahirkan anak, maka dia akan dituduh pula berzina dan seterusnya hukuman bagi orang yang berzina, ini tiada dalam quran, tetapi ahli fekah kata hukuman bagi orang berzina ini ialah rejam dengan batu sampai mati. Adilkah mangsa rogol dibunuh, perogol dilepas semata-mata kerana tiada empat orang saksi? Ini semua ditambah tokok kepada agama kita.


Sebab itu, kita sanggup membelakangkan ajaran Quran dan mengutamakan hukum yang amat berat ini kerana kita berpendapat kalau hukuman itu berat maka kita Islam. Tak benar. Dalam Quran, sila baca Quran dalam bahasa yang kita boleh faham, kita akan dapati beberapa kali disebut apabila kamu hukum, hukumlah dengan adil. Yang pertama ialah adil, bukan soal saksi, bukan soal hukum hukuman yang berat tetapi keadilan. Sebab itu, mereka yang membuat cadangan melaksanakan hukuman hudud mereka sebenarnya bukan bercakap tentang hukum Islam tetapi mereka bercakap tentang hukuman yang mereka cipta sendiri. Transkrip oleh DCM

SILA LIHAT VIDEO KLIP DI BAWAH

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate