YANG MASIH PANAS...

TEKNIK RED HERRING-KAJIAN KES NFCorp

 
TEKNIK RED HERRING-CONTOH KES NFCorp

Meatworks Merupakan antara Syarikat Bersekutu/Anak Syarikat NFCorpKontroversi Pusat Fidlot Nasional (NFC) berbangkit selepas Laporan Ketua Audit Negara 2010 pada 24 Oktober 2011 ,yang mendedahkan keluarga Senator Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil mendapat pinjaman mudah RM250 juta dan tanah seluas 5000 ekar (2,023 hektar) di Gemas,Negeri Sembilan . Shahrizat adalah Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat. NFC adalah projek ternakan lembu yang tendernya dimenangi oleh keluarga Shahrizat. Pengerusi Eksekutif NFC ialah Datuk Dr. Mohamad Salleh Ismail dan Ketua Pegawai Eksekutif NFC ialah Wan Izran Mohamad Salleh.

Kronologi "Perletakan Jawatan" Seorang Menteri yang Dikaitkan dengan Skandal NFCorp

Keluarga Menteri yang Dikatakan Terbabit dalam Skandal NFCorp


Projek ini dikatakan penuh kontroversi kerana penyalahgunaan wang yang dikatakan dari dana rakyat. Pembelian yang tidak berkaitan dengan penternakan lembu seperti kereta mewah, apartment dan kondominium di lokasi seperti Kuala Lumpur, Singapura dan Kazakhstan. Terdapat juga bukti yang mengatakan bahawa perbelanjaan mewah menggunakan kad kredit yang dibiaya dengan dana NFC oleh keluarga menteri tersebut.
Pihak yang terbabit dalam isu ini terutamanya yang terpalit dengan skandal ini menggunakan pelbagai teknik yang berkaitan RED HERRING untuk mengalihkan pandangan masyarakat dan rakyat dari isu penyelewengan yang dikatakan dilakukan oleh pihak ini.


Sindiran oleh Pihak-Pihak Lain Berkaitan Pembelian Kondominium oleh NFCorpPengarah Strategik PKR vs Pengerusi Eksekutif NFCorp
Contoh 1: Red Herring-Fallacy ad Hominem (Menyerang Menyerang Karakter Orang Lain untuk Mengalihkan Isu)

Shahrizat guna kes liwat Anwar alih skandal NFC

KUALA LUMPUR, 30 Nov — Ketua Wanita Umno Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail juga harus meletakkan jawatan sebagai presiden PKR ekoran tuduhan jenayah dihadapi suaminya jika beliau dipaksa berundur berhubung isu Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC).

(Sumber: MalaysianInsider)


Contoh 2: Red Herring-Scapegoating (Penggunaan “Kambing Hitam” untuk Mengalihkan Isu)

NFC: Ahli perniagaan bergelar Datuk direman

KUALA LUMPUR - Seorang ahli perniagaan bergelar 'Datuk' ditahan reman selepas cuba menyogok beberapa pegawai polis yang sedang menjalankan siasatan kes jenayah komersial dipercayai ada kaitan dengan skandal Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC).

(Sumber: Sinar Harian)


Contoh 3: Red Herring-Direct Diversion (Pengalihan Isu Secara Terus dengan Menyaman Pihak Lain untuk Mengalihkan Isu)

NFC mahu saman Rafizi, bank

Pengerusi National Feedlot Corporation (NFC) Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail merancang untuk mengambil tindakan undang-undang ke atas pengarah strategi PKR Rafizi Ramli dan juga ke atas sebuah bank berhubung dakwaan pendedahan maklumat peribadi perbankan.

(Sumber: Malaysiakini)

Sindiran oleh Pihak-Pihak Lain Berkaitan Pembelian Kondominium oleh NFCorp


Dikatakan bahawa penggunaan laporan polis dan penggunaan saman terhadap pihak lawan dalam sesuatu isu boleh dikatakan berkesan dalam beberapa ketika untuk mengalihkan isu sebenar

Tiada ulasan:

Catat Komen

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT

Membangun Bersama Islam

About Me

Blog Archive


"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ikut Melalui Email

Translate