YANG MASIH PANAS...

Karomah Syeikhul Hadith Maulana Muhammad Zakariyya Kandhalawi raht


Surat ini dari Syeikhul hadith Maulana Muhammad Zakariyya Kandhalawi rah kepada Syeikhul Hadith Maulana Yunus Jaunpuri.Surat ini diberikan oleh Syeikhul Hadith Maulana Yusuf Motala kepada muridnya (beliau telah mohon pada saya untuk rahsiakan namanya) kemudian beliau amanah kepada saya untuk terjemahkannya.Lalu saya telah meminta Maulana Zaharuddin Nawi untuk menterjemahkannya kerana tulisan Maulana yang sangat ringkas (tulisan tangan) memerlukan seseorang yang berkemahiran yang tinggi untuk menterjemahkannya.

Terjemahan surat itu seperti berikut :

Dari Syeikhul hadith Maulana Muhammad Zakariyya Kandhalawi rah kepada Syeikhul Hadith Maulana Yunos Jounpuri hafidzahullah.

Umurkan masih baru-baru apa yang dia tahu tentang ishq.Tentang hati yang tidak tenang tu anggap sahaja satu shikwa (aduan) atau shokwa (kekuatan).Kamu itukan baru tahun pertama mengajar daurah. Aku yang banyak dosa inikan sudah mengajar Daurah Hadith tahun yg ke-41.Manakala mengajar hadith itu sendiri sudah tahun yang ke-47.

Semoga Allah memberkati umur kamu dan memberkati kerja kamu sehingga tempoh yang panjang.Nanti bila dah sampai umur 47 tahun,Inshallah kamu akan menjadi lebih alim daripada aku.

Sekian

Zakariyya
27 rejab 1387h/1967.

Simpan kertas ini baik-baik dalam mana-mana buku
Selepas 40 tahun baca semula.

p/s :

Hal ini menunjukan salah satu daripada bentuk karomah Syeikhul Hadith Maulana Muhammad Zakariyya Kandhalawi rah bahawa doa guru beliau telah di makbulkan oleh Allah swt.Maka setelah itu, Syeikhul Hadith Maulana Yunos Jounpuri hafidzahullah hidup lebih daripada 40 tahun selepas surat itu diberikan.
Syeikhul Hadith Maulana Yunos Jaunpuri hafidzahullah sedang mengerjakan solat di dalam perpustakaan miliknya.Gambar ini insan sahabat saya yang menziarahi beliau di Madrasah Mazahirul Ulom,Shaharanpur, pertengahan tahun ini.Ya Allah,lanjutkan usia ulama dan auliyyamu ini supaya umat dapat ambil istifadah sepenuhnya daripada beliau.Menurut sahabat saya lagi,dalam perpustakaan peribadi beliau,terdapat kitab-kitab hasil takrir dari guru beliau yang belum di cetak,masih bertulisan tangan lagi.
Guru saya pernah mengatakan kepada saya bahawa Hadrat Ji,Maulana Inamul Hasan Kandhalawi rah pernah mengatakan bahawa jika umat Islam hendak lihat auliyya Allah pada zaman ini,maka lihatlah Syeikhul Hadith Maulana Yunos Jounpuri hafidzahullah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate