YANG MASIH PANAS...

Tiga hikmah berwudhu


Penetapan syariat adalah hak mutlak bagi Allah swt semata-mata. Seorang Muslim tidak patut mempersoalkan, mengapa harus berwudhu dahulu sebelum solat? Mengapa gerakan solat ada ruku dan sujudnya segala? Hal itu mutlak kuasa Allah SWT Sang Pembuat Hukum bagi para makhluknya.

Kita hanya boleh memetik ibrah dan hikmah dari apa yang telah ditetapkan Allah SWT melalui syariat-syariatnya. Hikmah tersebut bukanlah tujuan dari pelaksanaan sebuah syariat. Ia hanya menjadi buah-buahan dan hadiah dari Allah swt sebagai ketaatan hamba kepada syariat yang telah dibuat-Nya.

Sebagaimana hikmah yang terkandung dari wudhu diantaranya menjadikan kita sihat dan segar. Seorang hamba tidak berwudhu dengan bertujuan agar tubuhnya sihat dan segar. Ia berwudhu haruslah semata-mata kerana tunduk menjalankan perintah Rabb-nya. Adapun manfaat dari wudhu iaitu sihat dan segar adalah hadiah Allah kepadanya yang telah menunaikan perintah Allah.

Demikian juga beberapa hikmah di antara manfaat disyariatkannya wuduk. Bukan sebagai tujuan kita untuk berwuduk kerana sejatinya wuduk hanya semata-mata untuk menunaikan perintah Allah. Namun hal tersebut sebatas memotivasi dan mendorong kita untuk sentiasa menjaga wuduk.

Pertama, memelihara kesihatan jasmani agar sentiasa segar dan sihat. Langkah-langkah yang harus ditempuh untuk diantaranya dengan menjaga kebersihan jasmani. Kebersihan jasmani erat kaitannya dengan solat dan wuduk.

Kebersihan menjadi pangkal pokok kesihatan. Di sinilah terletak salah satu rahsia atau hikmahnya berwudlu. Maka Islam mewajibkan setiap orang yang hendak solat membersihkan tubuh terlebih dahulu, iaitu mencuci muka, membasuh tangan, sebahagian kepala, dan seterusnya. Hal itu harus dilakukan secara tertib dan berterusan.

Prof Dr Jamieson, seorang pakar kesihatan dari Jerman mengatakan bahawa mencuci badan dan mandi sangat menguntungkan bukan sahaja untuk membersihkan tetapi juga menguatkan kulit dan menyegarkan badan serta merangsang alat-alat pencernaan dalam pertukaran-pertukaran zat.

Menguatkan kulit sangatlah penting, kerana dapat menghindarkan sejumlah penyakit seperti selsema atau selsema, radang kerongkong, batuk, radang paru-paru, radang selaput paru-paru, TBC dan lain-lain.

Satu-satunya cara untuk menguatkan kulit adalah setiap hari adalah membasahi atau membasuh kulit badan dengan air sejuk.

Jelas kiranya betapa pentingnya pemeliharaan badan. Dengan melakukan wuduk dan mandi, kesihatan badan kita akan tetap terpelihara.

***

Kedua, Memelihara Fikiran dan Akal. Akal adalah salah satu unsur yang amat penting dalam diri manusia. Tak ubah seperti barometer yang boleh mengukur naik-turunnya suhu. Akal jugalah yang dapat membezakan antara yang baik dengan yang buruk, antara yang membangun dan yang menghancurkan.

Dalam hal ini, Nabi Muhammad Saw memberikan pandangan, "Akal adalah cahaya dalam hati yang membezakan antara yang hak dan yang batil". Selanjutnya Rasulullah saw memberikan ulasan, "Tiap-tiap sesuatu mempunyai alat dan alat orang yang beriman ialah akal. Tiap-tiap kaum mempunyai pengasuh (penggembala), dan pengasuh orang-orang yang beriman ialah akal. Tiap kaum mempunyai penggerak kehidupan, dan penggerak kehidupan seorang hamba ialah akal ".

Oleh kerana itu satu-satunya jalan untuk menumbuhkan, mengembangkan dan memelihara akal ialah mengisinya dengan iman. Semakin tinggi ilmu seseorang, maka semakin bijak pula akalnya, dan setiap kecerdasan pada umumnya medatangkan kebaikan, kemajuan, kejayaan dan lain-lain.

Orang-orang yang berilmu itu mempunyai kedudukan yang tinggi sebagaimana Allah swt berfirman "Nescaya Allah akan meninggikan darjat orang-orang yang beriman dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan". (QS. Al-Mujadalah: 11)


***

Ketiga, memelihara akhlak atau moral. Akhlak atau budi pekerti itu adalah soal yang penting menurut pandangan agama Islam. Termasuk di antara tiga kerangka pokok dasar ajaran Islam (aqidah, syari'ah, dan akhlak).

Dalam Al-Quran banyak ditemui ayat-ayat yang berkenaan dengan soal moral itu, sifat-sifat yang terpuji yang harus dipupuk dan dikembangkan. Peribadi Rasulullah saw dilukiskan oleh Allah SWT sebagai teladan. Sebagaimana firman Allah "Sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) mempunyai budi pekerti yang agung." (QS. Al-Qolam: 4)

Dalam kehidupan manusia, moral atau akhlak dapat diibaratkan laksana bunga dalam satu taman. Bagaimanapun luas dan indahnya taman, tapi kalau tak dihiasi dengan kembang, maka taman itu tidak jauh berbeza seperti kuburan.

Untuk itulah setiap muslim yang beriman, tidak boleh mensia-siakan hidup ini dengan tidak beribadah. Badan yang sihat dan jiwa yang "sihat" akan menyokong kehidupan di dunia untuk memperoleh keselamatan di hari nanti.

Apabila selesai berwuduk disunnatkan untuk membaca syahadat sebagaimana dijelaskan dalam hadis berikut ini. Dari Umar RA Rasulullah SAW bersabda, "Apabila ada di antara kamu berwuduk, lantas ia menyempurnakan wudhunya, kemudian ia berkata," Aku bersaksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah, dan Aku bersaksi bahawa Muhammad itu Rasul-Nya, maka dibukakan baginya beberapa pintu syurga yang lapan yang dimasukkan dari mana saja dikehendakinya. "(HR Muslim)

Oleh Tirmidzi selain syahadat, ditambah pula doa, "Ya Allah, jadikanlah aku ini dari orang-orang yang bertaubat dan jadikanlah aku ini orang-orang yang suci."

Itulah kesempurnaan wudhu yang dapat mencerminkan sikap hidup manusla muslim. Wuduk adalah salah satu unsur pokok yang harus dipelihara oleh seorang muslim. Allah swt memerintahkan kepada orang-orang yang beriman supaya memelihara kesihatan dan moral (akhlak) dari bencana.

Ada tiga unsur pokok yang harus dipelihara untuk membina peribadi, di antaranya memelihara kesihatan jasmani, memelihara fikiran (akal), dan memelihara moral (akhlak).

sumber republika.co.id

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate