YANG MASIH PANAS...

Edisi Bongkar : Dr Asri Kurang Ajar Perlekeh Ulama Pondok & Ulama SilamLihatlah apa yang dikatakan oleh tokoh wahabi malaysia ni.dia memperlekeh kan orang yang belajar sifat 20.mereka mengatakan sifat 20 tu bid`ah sebab Nabi tak pernah ajar sahabat. aku kata Nabi tak pernah ajar sahabat bahasa arab , tak ajar ilmu nahu atau ilmu sarof tapi kenapa kamu wahai wahabi belajar bahasa arab sehingga ada yang ambil PHD dalam jurusan ni.mungkin mereka akan jawab : al quran dalam bahasa arab , hadis juga dalam bahasa arab bagaimana mungkin kita dapat mengerti al quran jika tidak faham bahasa arab.Nabi dan Sahabat memanglah tak belajar bahasa arab seperti kita sebab mereka orang arab , dan para sahabat jika tidak faham mana 2 ayat quran, mereka boleh bertanyakan kepada Nabi sendiri. jawapan aku pun begitulah dalam mempelajari sifat 20.

memang benar Nabi tak ajar sifat 20 seperti kita belajar sekarang ni. tetapi bagi memudahkan umat islam mempelajari aqidah , maka ulama 2 telah menyusun kitab dan mengumpulkan sifat 20 serta membahaskanya supaya umat islam cepat memahaminya.mempelajari dan mendalami sifat 20 adalah satu jalan atau satu cara atau satu wasilah bagi kita mengenali Allah swt seperti mereka ( wahabi ) belajar ilmu bahasa arab kerana untuk memahami al quran dan hadis. dan para sahabat tidak perlu belajar kitab sifat 20 kerana mereka berada di sisi Nabi saw yang sentiasa menjaga aqidah mereka dari terpesong. bagaimana dengan kita yang jauh dari Nabi saw ? apakah kita tidak perlu mempelajarinya ? tepuk dada tanyalah iman kita.

dalam vedio klip kat atas Asri memperlekeh apa yang tokguru kata " tiada sesuatu benda yang wujud melainkan ada penciptanya " . Asri berkata " kalau anak murid tanya siapa yang cipta Allah apa nak jawab sedangkan kaedah setiap benda ada penciptanya " Asri sebenarnya yang jahil kerana dia fikir Allah termasuk dalam ketogari " benda " . kaedah mengatakan " setiap benda " bukan kata "setiap zat" adakah Allah itu benda ? .

sebab itu aku katakan wahabi bukan ingin mencari kebenaran tetapi ingin memecahbelahkan umat islam sekarang......

bagi pembaca, kamu sendirilah yang menilai...

wallahualam............

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate