YANG MASIH PANAS...

SISTER IN ISLAM SESAT

Usul yang dikemukakan oleh Dewan Muslimat Pas Shah Alam ketika sidang Muktamar Pas minggu lalu iaitu mendesak Majlis Fatwa Kebangsaan menyiasat dan mengharamkan Sisters In Islam (SIS) jika terbukti bertentangan dengan syariat Islam mendapat perhatian ramai pihak termasuk parti politik dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang lain.

Seharusnya usul yang dibentangkan ketika Muktamar Pas minggu lalu tidak dijadikan isu politik oleh pihak-pihak tertentu. Malah, akhbar hari ini mendedahkan tentang bantahan terhadap pengharaman SIS oleh Ketua Pemuda Umno,Wanita Umno Perak dan 322 NGO yang lain.

Tidak dinafikan sejak tertubuhnya SIS pada tahun 1998 , banyak isu yang telah dihangatkan oleh mereka yang kononnya menganggap merekalah ‘heroin’ mewakili kaum Hawa yang membela nasib wanita di Malaysia. Isu pengkid dan yoga yang dimainkan oleh SIS jelas membuktikan mereka adalah golongan yang anti-fatwa dan sekaligus melanggar syariat Islam.

Isu ini adalah soal akidah umat Islam dan bukan isu yang boleh dipolitikkan dan dipandang enteng. Saya amat kesal dengan segelintir parti politik dan NGO yang mengeluarkan kenyataan melulu tanpa melihat ‘wajah’ sebenar SIS yang bertopengkan Islam ini.

Pada 13 hingga 17 Februari yang lalu, sejumlah 250 orang peserta dari 47 buah negara berkumpul di Kuala Lumpur untuk menghadiri Musawah iaitu perhimpunan besar-besaran ‘penganut’ fahaman sesat Islam Liberal di dunia untuk mempertikaikan pelbagai prinsip-prinsip Islam khususnya dalam hukum syariah berkaitan wanita dan kekeluargaan yang telahpun dipersetujui dan diterima oleh kesepakatan ulama’ muktabar.

Mereka yang hadir adalah tokoh Liberalis Muslim yang dipertikaikan oleh ulama’ Islam muktabar termasuklah Muhammad Khalid Masud, iaitu pengerusi Majlis Ideologi Islamik dari Pakistan, Farida Bennani dari Morocco, Sana Benachour (Tunisia), Hussein Muhammad (Indonesia), Ziba Mir-Hosseini (Britain), Zainah Anwar (Malaysia), Siti Musdah Mulia (Indonesia) dan Nur Rofia (Indonesia) dan aktivis bukan Islam seperti Cassandra Balchin (UK) dan lain-lain.

Kertas kerja dan bengkel-bengkel yang dibentangkan semasa perjumpaan dilihat menginterpretasikan semula al-Qur’ān dan al-Hadīth dari sudut pandang wanita yang selama ini dikatakan bias pada lelaki. Musawah juga mengenengahkan isu hak sama rata antara lelaki dan perempuan dalam kekeluargaan Islam melalui hukum-hakam seperti poligami, faraid, ketaatan isteri, izin keluar rumah, aurat wanita, dan sebagainya. Hukum-hakam ini dipertikaikan dengan melanggar segala syariat yang dibawa oleh al-Qur’ān dan al-Sunnah. Mereka juga telah mendatangkan pernyataan bahawa al-Quran seolah-olah boleh ditafsir oleh sesiapa sahaja walaupun bukan ahlinya.

Al-Quran itu diturunkan kepada manusia dan tiada ada yang rumit untuk mentafsirnya,”

kata salah seorang jemputan hari itu. Bukankah ada ilmu khusus yang dalam memahami tafsir yang disebut ilmu usul al-tafsir yang membicarakan asbab al-nuzul, nasikh wal mansukh, muhkam wa mutashabih dan lain-lain?

Selain itu, SIS juga pernah mempertikaikan Undang-undang Kekeluargaan Wilayah Persekutuan dengan berhujah bahawa undang-undang itu menzalimi wanita. SIS juga menyokong tindakan Amina Wadud menjadi imam dan khatib pada hari Jumaat, berhujah bahawa wanita perlu mendapat hak seperti lelaki sedangkan perbuatan itu dicela oleh seluruh ulama’ dunia. Tidak hairanlah apabila Amina Wadud diberi tangungjawab mengendalikan salah satu bengkel semasa Musawah yang lalu kerana dia adalah ‘Nabi’ SIS ini.

Saya menyeru agar Majlis Fatwa Kebangsaan bertindak segera dan menyiasat tanpa mengambil peduli pandangan serta bantahan dari mana-mana pihak sama ada parti politik mahupun NGO-NGO lain. Saya berfikir hanya dengan kajian serta siasatan dari pihak Majlis Fatwa Kebangsaan sahaja mampu mengembalikan akidah umat Islam yang semakin ‘ketinggalan’. Dan jika hasil kajian dan siasatan pihak yang berkenaan benar, maka SIS perlulah diharamkan dengan serta merta.

Saya juga menyeru individu-individu, pihak kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan dan lain-lain supaya bersama-sama dengan Angkatan Bertindak Banteras Islam Liberal (ABABIL) dalam meneruskan penentangan terhadap penularan dakyah fahaman Islam Liberal yang telah difatwakan sesat dan menyimpang daripada syariat Islam semasa Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan ke-74 yang lalu

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate