YANG MASIH PANAS...

NATO tak mampu kalahkan Taliban

Sunday, October 17, 2010KABUL: Pergerakan Taliban berjaya mematahkan semua operasi askar asing dan tidak akan kalah kepada tentera Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) dalam apa juga cara, kata pegawai atasan tentera Australia.

Pegawai itu, Brigadier Mark Smethurst memberi penilaian itu ketika jumlah askar asing yang terbunuh di Afghanistan tahun ini hampir 600 orang semalam dengan kematian seorang tentera NATO kerana serangan ala Taliban di selatan negara itu.

Askar terbabit maut akibat letupan bom yang diubah suai atau IED,” kata pasukan tentera NATO atau ISAF merujuk kepada bom kawalan jauh yang digunakan militan secara meluas.

Kematian itu menjadikan 593 tentera asing maut tahun ini di Afghanistan, menurut kiraan laman web bebas icasualities.org. Jumlah yang maut tahun lalu ialah 521 orang.

Smethurst berkata, mengawal keselamatan di Afghanistan mungkin mengambil masa berdekad, namun kejayaannya tidak pasti tanpa perubahan strategi, penilaian bercanggah dengan dakwaan kerajaan pusat mengenai perkembangan di Afghanistan.

Ketika peranan utama tentera Australia ialah menjadi mentor kepada anggota tempatan, beliau berkata, tentera Afghanistan tidak dapat berdikari dalam operasi walaupun dilatih selama tujuh tahun, malah disifatkan lebih teruk lagi dibandingkan polis di negara itu.

Kerajaan Afghanistan pula tidak berkesan dan gagal untuk menangani rasuah, penderaan hak asasi manusia dan sistem keadilan tidak wujud. Pengagihan bantuan, katanya, sesuatu yang ‘membazir, tidak berkesan dan tidak mencukupi.’

Smethurst secara tersirat mengkritik pendekatan kerajaan John Howard dan memberi persoalan mengenai agenda kerajaan terkini.

Ketika kerajaan pimpinan Julia Gillard menyatakan anggotanya berada di Afghanistan untuk memerangi kubu al-Qaeda, Smethurst mendedahkan, alasan utama ialah terus berada dalam operasi bersama tentera Amerika Syarikat.

Dalam satu dokumen yang dianggap memberi masalah bagi ahli parlimen sebelum perdebatan dewan minggu ini berhubung Afghanistan, beliau menegaskan, Australia perlu menarik diri jika negara itu gagal mencapai sasaran utama menjelang 2012 iaitu melatih tentera Afghanistan.

“Berbanding dengan kempen anti-pengganas lain, peluang penyelesaian dalam jangka pendek jelas tipis. Malah, tindakan ketenteraan paling kuat dan kerjasama di peringkat nasional, masih sukar untuk melihat penyelesaian kurang daripada 10 tahun kecuali tindakan proaktif diambil sekarang.”

Smethurst adalah pegawai pasukan khas yang amat dihormati, dan pernah bertugas di Timor Leste, Iraq dan Afghanistan sepanjang 28 tahun kerjayanya.

Ketika ini, beliau bertugas sebagai timbalan komandan dengan Arahan Operasi Khas, beliau dikatakan bakal mengisi jawatan penting gabungan di Afghanistan.

Ketika dokumennya ditulis tahun lalu, beliau memberitahu The Sunday Age, pandangannya tepat dalam isu Afghanistan.

Bertajuk ‘Creating Conditions for the Defeat of the Afghan Taliban: A Strategic Assessment’ atau Mencipta Keadaan Untuk Mengalahkan Taliban Afghan: Penilaian Strategik, ia baru-baru ini diterbitkan secara online oleh Kolej Pertahanan Australia. – Agensi

Berita Harian

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate