YANG MASIH PANAS...

Sapa Kata Jemaah Tabligh Sesat ? Jangan Tengok Perangai Sesetengah Ahlinya , Lihatlah Konsep Perjuangannya , Baru Adil....!


JT atau jama'ah Tabligh diasaskan oleh Mawlana Muhammad Ilyas (lahir 1885M di Kandhala India) pada tahun 1930 di Meerut dan kemudian ibu pejabat JT sekarang ialah di Nizamudin, India. Sekarang gerakan JT dipimpin oleh anaknya Mawlana Muhammad Yusof alKandhalawy dan mempunyai pengikut yg ramai di seluruh dunia termasuk USA dan EU. Ijtima' (atau perhimpunan tahunan) di Raiwand Pakistan adalah perhimpunan JT yg terbesar selepas selepas perhimpunan Haji di Mekah. Ijtima' di India dan Bangladesh juga adalah besar sekali.

Konsep asal gerakan JT menurut Mawlana Ilyas adalah amat mudah, iaitu membantu golongan Mewatis (peladang miskin India) yg hidup bersama-sama masyarakat Hindu dan masih mengamalkan banyak amalan dan adat Hindu dalam kehidupan harian. Peranan gerakan Islam & politik diambil alih oleh Mawlana Maudoodi yg menubuhkan Gerakan Jama'at-e-Islami yg akhirnya berjaya menubuhkan Pakistan Barat dan Pakistan Timur (Bangla).

Jemaah Tabligh merupakan salah satu jemaah yang giat melakukan dawah dalam menegakkan syiar Islam. Sepertimana gerakan lain, JT juga mempunyai ideologi atau konsep dakwah mereka tersendiri. Di antaranya tidak melibatkan diri secara langsung dengan politik. Mereka lebih menumpukan kepada dakwah dalam mengajak orang ramai ke jalan Allah seperti solat berjemaah, meninggalkan kemungkaran dan lain2. Mereka tidak malu untuk berjalan dikalangan manusia dan ke rumah2 dalam mengerjakan dakwah mereka. Berkat dari usaha mereka telah ramai yang tertarik kepada dakwah mereka. Apatah lagi mereka yang tertarik itu, sebelum ini bergelumang dengan dosa2. Banyak juga ahli2 mereka ini terdiri dari banduan yang telah insaf. Alhamdulillah dgn dakwah JT ini, wujudlah satu kelompok manusia yang insaf dan bertaubat.

Namun tidak dinafikan terdapat beberapa kesilapan yang berada di dalam JT sehinggkan terdapat fatwa2 oleh ulama yang tegas mengharamkan terus JT ini. Ada beberapa majlis agama tempatan spt Melaka yg mengharamkannya, manakala pejabat Mufti Perlis telah mengeluarkan kenyataan yg keras terhadap dakwah JT. Bahkan ada yang menggolongkan mereka di kalangan 72 golongan yang sesat seperti di dalam hadis:

Mengapakah mereka mengatakan demikian. Golongan2 yang mengharamkan Jt ini adalah kerana beberapa sebab yang dilakukan oleh sesetengah ahli JT, antaranya:

1) Pengamalan bidah yang banyak di kalangan mereka

2) Pengamalan hadis dhaif yang banyak.

3) Sikap sesetengah dari JT yang taksub kepada ketua mereka

4) Sikap sesetengah mereka umpama mementingkan India lebih dari Tanah Suci Makkah dan Madinah.

Tetapi harus di ingat bukanlah semua ulama atau jabatan fatwa mengatakan JT ini haram. Mereka tidak menjatuhkan hukum ke atas JT ini sebagaimana sesetengah golongan yang tanpa tolak ansur mengharamkan JT ini. Syeikh Abdul Aziz bin Baz pernah ditanya mengenai jamaah2 Islam yg ada skrg ini. Beliau menjawab, jika ia menepati al-Quran dan al-Sunnah maka kita hendaklah membantunya. Manakala jika ia menyalahi keduanya spt mengandungi ajaran dan amalan bid'ah dsbnya, maka ia wajib dijauhi. Tidak kira samada ia ikhwan, jamaah tabligh dsbnya

Namun begitu mereka sepakat akan kewujudan perkara-perkara yang tidak menurut hukum syara yang sebenarnya. Walaupun begitu mereka hanya berkata tidak salah sekiranya mengikuti JT ini sekiranya kita mempunyai ilmu Islam yang cukup. Kerana dengan ilmu itu kita dapat menepis perkara yang salah dan seterusnya mengajar mereka yang lain. Mereka juga menghormati usaha JT ini dan bersyukur akan kewujudan JT ini yang telah banyak berjasa kepada Islam sehinggakan mereka berjaya menarik ramai orang yang bukan Islam untuk memasuki agama Allah yakni Islam yang suci ini.

Pada pendapat kami, tidaklah kami katakan JT ini sebagai satu jemaah yang nyata sesat. Bahkan kami menghargai usaha mereka. Kami juga tidak melarang sesiapa yang ingin menurut serta mereka dalam berdakwah. Namun begitu, ilmu adalah sangat penting. Kita tidak boleh beramal tanpa ilmu kerana itu adalah merbahaya. Oleh yang demikian, dalam usaha berdakwah bersama JT, rujuklah kepada mereka yang berilmu berkaitan amalan2 JT. Ketahuilah juga hadis dhaif dan maudhu tidak boleh di ambil mudah. Sekian.

sumber : keunggulanislam

Tiada ulasan:

Catat Komen

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT

Membangun Bersama Islam

About Me

Blog Archive


"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ikut Melalui Email

Translate