YANG MASIH PANAS...

SPR Mencari Alasan Bodoh Untuk Menjilat Orang-Orang Bodoh


WarkahDaily – Macam-macam alasan dicari Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) bagi menyelamatkan kuasa Umno-BN dalam pilihanraya umum (PRU) ke-13 nanti. Tidak kira alasan bodoh ke tak masuk akal ke, asalkan dapat cari formula untuk selamatkan nyawa Umno-BN dalam PRU nanti.


Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof

Laporan berita portal Malaysiakini menyebut, kerana hebahan khabar angin keputusan tidak rasmi pilihanraya Sarawak tempoh hari diwar-war oleh pihak tertentu, SPR dikatakan mahu bertindak dengan tiga pilihan cara penyelesaian.

Antaranya, menguatkuasakan larangan membawa telefon bimbit ke pusat penjumlahan undi, deklarasi bersumpah untuk tidak membuat apa-apa hebahan atau semua undi dikira lewat walaupun pusat mengundi ditutup lebih awal. Menurut Pengerusi SPR, keputusan itu akan diputuskan bulan depan.


"Pengalaman kita di Sarawak, ada satu parti yang tidak bertanggungjawab menghebahkan keputusan, yang bukan sahaja menghebahkannya, tetapi juga membohongi rakyat dan pengundi Sarawak dengan menyatakan partinya telah memenangi pilihan raya tersebut.

"Perhubungan ini dibuat adalah melalui telefon bimbit. Jadi, salah satu ialah mungkin kita nak tahan telefon bimbit atau mungkin ada deklarasi bersumpah atau mengira semua undi pada pukul 5 petang, tidak ada kira awal, walaupun pusat mengundi ditutup awal," kata Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof dalam satu temubual khas di pejabatnya, baru-baru ini. Baca laporan seterusnya di sini.


Kerana dapati SMS khabar angin keputusan tidak rasmi pilihanraya dihebahkan, SPR nampak meradang tak tentu pasal. Di manakah logiknya alasan bodoh yang diberikan SPR bagi melakukan tiga pilihan untuk menyekat keputusan awal pilihanraya kerana SMS khabar angin keputusan pilihanraya.

Secara logik, setiap keputusan pilihanraya, secara muktamad ia diumum dan dikeluarkan oleh SPR sendiri. Keputusan pilihanraya hanya muktamad dikeluarkan SPR sahaja bukannya khabar angin melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) oleh pihak-pihak tertentu.

Jadi, kenapa SPR kecoh sangat kalau keputusan tidak rasmi itu sekadar khabar angin semata-mata. Bukannya boleh mempengaruhi kuasa dan kerajaan yang bakal ditubuhkan. Malahan keputusan tidak rasmi melalui SMS bukannya keputusan muktamad seperti keputusan rasmi yang diumumkan pegawai SPR yang bertugas. Fikirlah logik sikit. Jangan asyik duk cari alasan yang boleh memberi keuntungan kepada Umno-BN je.

Macam-macam boleh jadi jika keputusan dilewat-lewatkan

Boleh jamin ketelusan ke jika keputusan dilambat-lambatkan diumumkan oleh SPR? Banyak kebarangkalian boleh berlaku terhadap keputusan pilihanraya jika pengumuman keputusannya dilambat-lambatkan.

Dalam keadaan kebejatan dan ketidak adilan yang sering ditunjukkan SPR dalam mengendalikan pilihanraya yang sentiasa menyebelahi Umno-BN, tidak mustahil keputusan yang sepatutnya tidak menyebelahi Umno-BN, akan berubah menyebelahi Umno-BN jika keputusan rasmi sengaja dilambat-lambatkan.

Semua orang tahu bagaimana SPR mengambil peranan menyelamatkan kerusi BN di Sarawak daripada dimenangi calon PAS apabila memberi masa tambahan selama dua jam (catat sejarah pilihanraya) kepada calon BN untuk menyelesaikan borang pencalonan walaupun masa sepatutnya dah tamat dan sepatutnya SPR mengumumkan calon PAS menang tanpa bertanding.

Itu tidak lagi berita-berita tidak enak berkaitan peti undi hilang, bekalan elektrik terputus ketika pengiraan undi berjalan, keputusan berat sebelah berkaitan kempen pilihanraya oleh SPR, tidak mengambil tindakan ke atas rasuah pilihanraya yang ditaburkan pemimpin Umno-BN menjelang pilihanraya, pendaftaran pemilih yang mencurigakan oleh pihak parti pemerintah dan sebagainya.

Jadi, bagi penulis WarkahDaily, ini semua adalah sandiwara SPR mahu memberi kesempatan kepada parti pemerintah mempertahankan kuasanya.

dipetik dari : warkahdaily

Tiada ulasan:

Catat Komen

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT

Membangun Bersama Islam

About Me

Blog Archive


"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ikut Melalui Email

Translate