YANG MASIH PANAS...

Benarkah Syiah Memusuhi Yahudi?

Selain itu dalil yang digembar-gemburkan bahawa Syiah sangat memusuhi Yahudi nampaknya memang perlu dipersoalkan. Saya sendiri tidak percaya bahawa Syiah itu betul-betul memusuhi Yahudi. Kehidupan Yahudi di Iran aman damai saja. Mereka sentiasa diberi hak-haknya. Tidak ada tanda permusuhan dari seorang Ahmadinejad. Bahkan Iran adalah negara di Timur Tengah yang menampung Yahudi terbanyak setelah Israel dengan jumlah penduduk yang mencapai 50.000 orang dan tersebar di tiga bandar, Tehran, Isfahan, dan Shiraz.

Berbeza dengan kaum sunnah (selanjutnya disebut muslim) yang mengalami penindasan. Mereka mengalami penekanan yang sistematik selama bertahun-tahun. Pemimpin mereka, seperti Ahmed Mufti Zadeh dan Syeikh Ali Dahwary, dipenjarakan dan dibunuh. Kerajaan Iran juga menghancurkan masjid-masjid umat Islam, bahkan azan umat Islam juga dilarang oleh kerajaan Iran.


Kejadian menyakitkan adalah ketika Syiah melarang kaum Muslim mengadakan solat Idul Fitri pada 1 Syawal lepas (31 / 8). Iran memerintahkan penganut umat Islam yang merupakan minoriti di negara beragama Syiah itu, untuk tidak mengadakan solat Aidil Fitri secara berasingan. Bahkan Ratusan polis dihantar ke ibu negara untuk mencegah orang-orang Muslim memasuki bangunan atau rumah yang mereka sewa untuk mengadakan solat Aidil Fitri. Naudzubillah min dzalik.


Hebatnya, seolah-olah berbanding terbalik, Sinagog Yahudi banyak bertebaran di seluruh Iran, di Tehran sendiri ada 10 tempat ibadah kaum Yahudi laknatullah tersebut. Mereka aman, sejahtera, sentosa, dan tidak melaksanakan keyakinannya.


Situasi Muslim Iran sendiri pun sangat menyedihkan. Mereka hidup di pinggir bandar dan sempadan. Sementara kaum Syiah dan Yahudi menghuni kawasan bandar-bandar besar di Iran. Lalu apa erti dari ini semua? Apakah betul Syiah memusuhi Yahudi?


Hubungan kekerabatan ini amat wajar sekali terjalin, kerana Syiah sendiri adalah hasil rancangan jahat Abdullah bin Saba 'seorang Yahudi gembong munafik yang menyembunyikan kekufuran dan berpura-pura sebagai seorang muslim kerana geram melihat agama mulia ini tersiar dan tersebar di jazirah Arab, di Imperium Rom, negeri -negeri Parsi sampai ke Afrika dan masuk jauh di Asia, bahkan sampai berkibar di sempadan-sempadan Eropah.


Maka itu tak hairan jika ajaran Syiah serupa dengan Yahudi. Sebagai contoh Orang Yahudi mengatakan yang layak memegang kuasa adalah keluarga Daud. Sedangkan kata Syiah tidak layak menduduki imamah (kekuasaan) kecuali anak keturunan 'Ali bin Abi Talib (Ahlul Bait). Yahudi juga menukar kitab Taurat dengan talmud, sedangkan Syiah merubah kitab suci Al-Quran dengan al-Jamiah, al-Jufrdan Mushaf Fatimah.

3 ulasan:

 1. Negara Israel yg dikecam Iran adalah negara yg ditubuhkan oleh Puak Israel Ashkenazi ataupun Yahudi Kazar(Yahudi Eropah)..
  Keyahudian mereka ini sebenarnya dipersoalkan krn meraka mengalami proses diaspora dan bukan dari Bani Israel yg tulen..
  Sebaliknya Yahudi yg terdapat di Iran adalah Bani Israel yg wujud sejak kewujudan Empayar Parsi lg(dikatakan Yahudi yg True Bloodlinenya)..
  Sbb itu sanad susur galur Bani Israel ini perlu kita kaji supaya kita tidak terpedya dgn penipuan yg tersembunyi atas kelicikan pihak yg mencela Negara Israel ttp pd masa yg sama mereka memelihara Puak Bani Israel yg satu lg dinegara mereka..
  Sbb itu kita harus mengambil tahu tentang Hadith2 akhir zaman krn apa yg disampaikan oleh oleh Rasulullah mengandungi pengertian yg zahir dan juga Rukyah..
  Apa yg kita lihat hari ini ada Hijab disebalik Hijab dari pengertian Hakikatnya..

  BalasPadam
 2. anda sedang menjala laknat neraka... anda harus bertanggungjawab terhadap penulisan anda.. sunnah Rasulullah manakah yang anda dustakan? firman Allah manakah yang anda dustakan? berhati-hatilah dalam menukil sesuatu...

  BalasPadam
 3. Salam Muntazhar..
  Saudara sudah tersalah faham terlalu jauh dgn penulisan sy..
  Siapa yg sy maksudkan mencela negara Israel dan memelihara bangsa Israel dinegara mereka adalah kelompok di negara yg mempunyai fahaman yg mencela Sahabat Nabi s.a.w dan jika saudara berilmu,maka saudara tahu siapa mereka..
  Sy bukannya menyinggung Hadith dan Firman spt yg saudara sangkakan dan sy mengandaikan bahawa saudara yg tidak berhati-hati membaca secara Mantik sebelum bertaqlid keatas diri sy..
  Sy tidak mahu memanjangkan pertentangan saudara dgn sy krn sy menganggpnya sia-sia..
  Semoga Allah memberi keampunannya kpd kita atas salah faham ini..

  BalasPadam

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT

Membangun Bersama Islam

About Me

Blog Archive


"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ikut Melalui Email

Translate