YANG MASIH PANAS...

MENGAKU MEMBUNUH LEBIH 1000 ORANG ISLAM BOSNIA PADA 1995

Seorang saksi yang juga pembantu dalam pembunuhan Muslim Bosnia dipanggil oleh pendakwa dalam pengadilan pemimpin perang Serbia-Bosnia Radovan Karadzic, di depan Mahkamah Jenayah Antarabangsa untuk bekas negara Yugoslavia. Pada sidang Selasa lalu, saksi berkenaan yang dipanggil itu menjelaskan secara terperinci bagaimana dirinya membantu pembunuhan lebih dari 1,000 Muslim di bandar timur Srebrenica pada Julai 1995.


Saksi itu Drazen Erdemovic, asal Croatia yang ikut dalam perang Serbia Bosnia selama tahun 1992-1995 mengatakan, ia dan tujuh tentera Serbia membunuh antara 1,000 dan 1,200 Muslim di sebuah ladang di desa Pilica pada pertengahan Julai 1995.
Erdemovic mengatakan, kumpulanya dipimpin ke lokasi pelaksanaan oleh seorang leftenan dari Serbia yang "tinggi dan gemuk". Namun Erdemovic tidak ingat namanya itu dan mengatakan bahawa semua lelaki Muslim Srebrenica yang ditawan dibawa dengan bas ke desa Pilica untuk dibunuh.

Saksi dan pelaku ini mengatakan, para tawanan menggunakan pakaian awam, beberapa dari mereka dengan mata tertutup kain dan tangan terikat. Mereka dibawa dalam kumpulan-kumpulan yang mengandungi sepuluh orang, dan dijalankan oleh Erdemovic dan anak buahnya.

Dalam 15 hingga 20 bus yang membawa tawanan warga Bosnia Muslim tiba di desa Pilice dan dilaksanakan pembunuhan pada sekitar pukul 10 pagi hingga pukul 4 petang.

Dalam sidang media, Erdemovic mengatakan ia dan pertanda yang lain membuat identiti palsu untuk menyembunyikan identiti mereka. Tapi ia ditangkap di Serbia pada tahun 1996, setelah ia menceritakan pembunuhan itu kepada seorang wartawan Amerika yang dibawa ke mahkamah Den Haag.

Erdemovic mengaku bersalah dan dalam perjanjian dengan pendakwa, ia dijatuhi hukuman hanya lima tahun penjara. Namun ia hanya menjalani empat tahun saja di penjara Norway.

Sementara itu Radovan Karadzic sendiri didakwa dengan sebelas tuduhan pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan oleh anak buah dibawah komandonya. Dakwaan itu fokus pada pembunuhan lebih daripada 7,000 Muslim Srebrenica dan pengepungan selama 44 bulan dan pengeboman ibukota Sarajevo.

Karadzic yang berkeras tidak bersalah ditangkap di Belgrade pada tahun 2008 dan membantah seluruh tuduhan. Alasan Karadzic adalah sangat mustahil dirinya membunuh begitu banyak orang dalam masa yang singkat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate