YANG MASIH PANAS...

Tanda-tanda kiamat Dari Kacamata Agama Syiah dan Yahudi

 
Hari Kiamat adalah kepastian. Tidak hanya Islam yang meyakini hari akhir, tetapi juga beberapa agama lain. Kiamat akan selalu ditandai dengan beberapa peristiwa menjelang hari kehancuran alam semesta tersebut. Akhir zaman seringkali digambarkan sebagai suatu masa yang diwarnai oleh kesusahan, peperangan dan konflik kemanusiaan sehingga datangnya Imam Mahdi dan turunnya Nabi Isa yang akan membunuh Dajjal. Ini tanda-tanda kiamat yang dipercaya oleh kaum Yahudi dan Syiah.

Menurut Kepercayaan Yahudi

Menurut tradisi Yahudi, mereka yang hidup pada akhir zaman akan menyaksikan:

1. Dikumpulkannya orang-orang Yahudi di pembuangan ke Israel yang ada secara geografi.

2. Dikalahkannya semua musuh Israel.

3. Pembangunan Kenisah di Yerusalem dan dihidupkan semula persembahan korban dan ibadah di Kenisah,

4. Kebangkitan orang mati (techiat hameitim)

5. Pada suatu ketika, Mesias Yahudi akan menjadi Raja Israel. Dia akan memisah-misahkan orang-orang Yahudi di Israel menurut bahagian-bahagian wilayah sukunya yang asli di negera Israel. Pada masa ini, Gog, raja Magog, akan menyerang Israel.

Siapa Gog dan negara Magog itu tidak diketahui. Magog akan bertempur dalam suatu pertempuran hebat, yang mengakibatkan jumlah korban yang besar di kedua-dua belah pihak, tetapi Allah akan ikut campur dan menyelamatkan orang-orang Yahudi.

Ini adalah pertempuran yang dirujuk sebagai Armagedon. Setelah memusnahkan musuh-musuh yang terkini ini untuk selama-lamanya, Tuhan umat Yahudi akan mengusir semua kejahatan dari kewujudan manusia. Selepas tahun 6000 (dalam kalendar Yahudi), milenium ketujuh adalah masa kesucian, ketenangan, kehidupan rohani, dan keamanan di seluruh dunia, yang disebut sebagai Olam Haba (Dunia Masa Depan). Ketika itu semua umat Yahudi akan mengenal Tuhan secara langsung.

Menurut Ajaran Sesat Syiah

Majoriti ulama Syiah bersepakat akan butiran kejadian-kejadian yang akan berlaku pada hari-hari terakhir:

1. Dajjal akan mendakwa dirinya sebagai penyelamat umat manusia dan bangsa-bangsa dari semua agama akan bersatu di bawah agamanya.

2. Akan terjadi pembunuhan beramai-ramai ke atas umat Syiah di Iraq (sekitar sungai Eufrat) dan untuk setiap mereka akan disediakan hadiah wang, walaupun mereka bukan penjahat.

3. Akan berlaku pemberontakan oleh seorang "Yamani" yang akan dikalahkan dalam usahanya itu.

4. Imam Mahdi akan muncul kembali dan menyampaikan khutbahnya di Kaabah dan akan mengumpulkan pasukan dengan 313 jeneral dan ribuan pengikut untuk mengalahkan Dajjal.

5. Seseorang yang bernama "Sufyani" (agamanya tidak disebutkan, walaupun dia adalah keturunan dari dinasti Ummayyah yang telah berpecah dan keturunannya kemungkinan tersebar di Levant dan Sepanyol atau Marokko selama 12 abad terakhir), akan mengetuai pasukan-pasukan dari Syria melintasi Iraq ke Arab untuk mengalahkan pasukan-pasukan Mahdi bersama-sama dengan sekutu-sekutunya.

6. Imam Mahdi akan mendirikan kembali Islam yang sejati dan dunia akan mencari keamanan dan ketenangan.

7. Imam Mahdi akan berkuasa untuk suatu masa.

8. Kebangkitan manusia akan bermula, sementara itu hari penghakiman akan bermula.

Diterjemahkan dari sumber islampos

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate