YANG MASIH PANAS...

8 Pulau Buatan Manusia yg paling Terbesar di Dunia


Tuhan sudah menciptakan seluruh bumi dan isinya ini untuk kehidupan umat manusia. Namun semakin berkembangnya manusia, membuat penduduk mereka menjadi semakin ramai dan bukan tak mungkin tanah di dunia tak muat Mungkin kerana alasan itulah ada orang-orang yang dikurniakan kecerdasan sampai membuat pulau buatan di berbagai belahan bumi ini.

1. Umi Hotaru - Jepun
Teluk Tokyo Aqua-Line adalah salah satu jalur lintas cepat yang menghubungkan Kawasaki, Kanagawa, dan Kisarazu di Chiba. Istimewanya, di persimpangan jalur itu dibuat sebuah terowong bawah air dan jambatan. Terowong bawah air itu diberi nama Aqua-Tunnel sengan panjang 9.6 km dan di hujungnya ada pulau buatan manusia sangat besar bernama Umi Hotaru. Mahu ke sana?

2. Pulau Spiral - Mexico
Jika kamu tak boleh membeli sebuah pulau tropika, mengapa tak kamu buat sendiri saja? Hal itu yang dilakukan Richie Sowa pada tahun 1998 . Menggunakan lebih daripada satu perempat juta botol plastik. Pulau yang diberi nama pulau Spiral itu kemudian hancur dua tahun kemudian kerana ribut. Tapi Sowa rupanya ingin membina kembali dan berkeinginan boleh mengelilingi dunia dengan pulau buatannya itu. Memang Kerja giler..

3. Mexcaltitan - Mexico
Mexcaltitán adalah sebuah pulau buatan manusia kecil yang berada di lepas pantai  bahagian Mexico, Nayarit. Legenda menyatakan bahawa itu milik Aztlan dari suku Aztec. Namun kini pulau Mexcaltitán menjadi tarikan. Mahu ke sana? Kamu boleh menaiki perahu dari La Batanza atau sekitar 40 km dari Santiago, Ixcuintla.sumber


4. Pulau Dunia - Kesatuan Arab Bersatu'
Projek World Island ini merupakan gabungan dari kira-kira 300 pulau buatan yang merupakan penggambaran akan gugusan pulau dan benua di bumi ini. Berada 6 km lepas pantai dari Dubai, pulau ini akan mengambil lokasi 55 km persegi. Saat pulau ini sudah dibina seluruhnya, kamu boleh melihat dunia dalam versi mini.

5. Pulau Khazar - Azerbaijan
Pulau Khazar ini juga dikenali dengan kepulauan Kaspia yang terdiri dari 41 pulau buatan. Terlerak 25 km dari Baku, pulau buatan manusia ini mengambil lokasi 3,000 hektar di atas laut Kaspia. Pemaju pulau buatan ini akan membina satu juta rumah , 150 sekolah, 50 hospital, taman permainan, pusat membeli-belah dan kompleks budaya, universiti sampai ke litar perlumbaan Formula 1. Bahkan Menara Azerbaijan yang akan menjadi menara tertinggi di dunia akan dibina dengan bayaran USD 2 bilion .

6. No Man s Land Fort - Inggeris
Pulau ini disebut sebagai sebuah pulau yang sesuai untuk musuh utama agen rahsia terkenal Inggeris, James Bond. Terletak di lepas pantai Inggeris, pulau ini dikelilingi tembok menjulang berlapis bata. Pada era Victoria, pulau ini dibina untuk melawan serangan angkatan laut Perancis. Namun saat ini menjadi hotel mewah dengan 21 bilik, 2 helipad, dan kolam renang.

7. Pulau Orsos - Austria
Apakah kamu ingin hidup terasing dalam sebuah pulau peribadi namun tak mahu tinggal diam di satu tempat? Sebuah syarikat Austria boleh mengabulkan keinginanmu. Pulau buatan manusia ini boleh terapung dan mempunyai dua mesin diesel yang boleh membuatnya bergerak. Pulau Orsos ini tak lain seperti kapal layar yang berbentuk pulau. Berminat memiliki? Siapkan wang sekitar USD 6.5 juta .

8. Pulau Real Madrid - Emiriah Arab Bersatu
Pada tahun 2012, pasukan bola sepak Sepanyol yakni Real Madrid mengumumkan akan membina sebuah resort mewah dengan harga USD 1 bilion  di Emiriah Arab Bersatu. Digambarkan resort itu nanti akan mempunyai taman hiburan untuk fans fanatik bola sepak dengan dua hotel bertingkat tinggi, villa yang mewah, stadium bola sepak pinggir laut dan muzium Real Madrid.
sumber

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate