YANG MASIH PANAS...

Info ! 5 Bahasa Yang Paling Sukar Di Pelajari..Mempelajari bahasa asing memang bukan hal yang mudah. Ada huruf yang berbeza, susunan kata yang tidak biasa, sampai pengucapan kata yang asing di lidah.
Menurut kajian, seseorang paling mudah mempelajari bahasa dengan susunan kata dan pengucapan yang mirip dengan bahasa sehari-harinya. Masing-masing bahasa mempunyai kesulitan yang berbeza.Berikut lima bahasa yang paling sukar dipelajari seperti dikutip dari thirdage.1. China

 Bahasa China dianggap sukar dipelajari kerana sangat menekankan pada intonasi. Penekanan intonasi yang berbeza boleh membuat erti kata yang diucapkan sangat berbeza. Tak hanya itu, ribuan huruf China yang sukar dan rumit membuat bahasa yang cukup popular di dunia tersebut makin susah untuk dipelajari.

2. Arab 


Untuk orang Eropah, bahasa Arab mempunyai persamaan yang sangat sedikit dengan bahasa mereka.Membaca tulisan dalam bahasa Arab juga dianggap agak sukar kerana pengucapan vokal yang agak berbeza dengan bahasa Inggeris. Sama seperti bahasa Cina, huruf-huruf Arab juga menjadi salah satu kesulitan jika ingin cepat mempelajari bahasa ini. Perubahan bentuk huruf dalam kalimat yang berbeza ketika suatu huruf digabungkan juga membuat belajar bahasa Arab lebih mencabar.

3. Jepun


 Lagi-lagi bahasa dengan huruf yang rumit masuk dalam senarai ini. Jepun, seperti sudah banyak diketahui mempunyai ribuan karakter dengan sifat yang berbeza. Selain ribuan karakter, ada tiga cara penulisan dan dua jenis senarai suku kata membuat orang harus mempunyai ingatan yang kuat ketika mempelajari bahasa Jepun.

4. Korea


 Struktur kata, pemahaman kalimat, dan konjugasi kata kerja yang berbeza membuat bahasa Korea bukan bahasa yang mudah diserap. Selain struktur penggunaan kata, huruf-huruf Korea yang tak kalah rumit juga membuat bahasa asal bintang K-Pop tersebut sukar dipelajari dengan cepat.

5. Hungaria 


Bahasa Hungary dianggap sukar dipelajari kerana tidak mempunyai persamaan atau rumpun yang sama dengan bahasa apa-apa pun. Tidak seperti bahasa Melayu (MALAYSIA) yang mempunyai beberapa persamaan dengan bahasa Indonesia, bahasa Hungary tidak mirip dengan bahasa apa-apa pun. Kerana itu seseorang harus bermula dari sifar untuk mempelajarinya.

Kesulitan lain ketika mempelajari bahasa Hungary adalah bahasa ini memiliki sifat kata untuk penyebutan feminin, maskulin, dan neutral gender. Selain itu, 7 konjugasi yang berbeza juga membuat bahasa negara yang terletak di benua Eropah tersebut makin rumit untuk segera difahami.sumber

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate