YANG MASIH PANAS...

12 Negara yang Paling Ramai Penduduknya di DuniaMengikut United Nation dan US Census Bureau’s world population clock, anggaran jumlah penduduk dunia yang dikemas kinikan pada 7hb Januari 2012 ialah  seramai 6,986,200,000 orang.

Kira-kira 19.18% daripada jumlah keseluruhan penduduk dunia adalah rakyat negara Cina. Manakala rakyat negara India menduduki tangga kedua teramai di dunia iaitu 17.32%. Menduduki tempat ketiga ialah Amerika Syarikat yang mempunyai penduduk seramai 4.48% daripada keseluruhan penduduk dunia.

Senarai jumlah penduduk di 12 buah  negara yang menduduki tangga teratas paling ramai penduduk di dunia adalah seperti berikut:

Seluruh Dunia - 6,986,200,000

1. China - 1,339,724,852
2. India - 1,210,193,422
3. USA - 312,811,000
4. Indonesia - 237,641,326
5. Brazil - 192,376,496
6. Pakistan - 178,297,000
7. Nigeria - 162,471,000
8. Rusia - 142,914,136
9. Bangladesh - 142,319,000
10. Jepun - 127,760,000
11. Mexico - 112,336,538
12. Filipina - 94,013,200

Malaysia menduduki tangga yang 42 selepas negara Peru iaitu penduduk seramai 28,334,135 orang mengikut bancian pada tahun 6/7/2010.

Perkara yang sangat menarik untuk diperhatikan ialah terdapat perbezaan yang sangat ketara di antara negara India dan Amerika Syarikat dari segi jumlah penduduknya. Jika diteliti, terdapat perbezaan ketara iaitu sebanyak13% di antara penduduk India dan Amerika syarikat (perbezaan sebanyak 897,382,422 orang penduduk).

India adalah  negara yang mempunyai saiz tanah yang tidak begitu besar kini mempunyai jumlah penduduk yang jauh lebih ramai berbanding Amerika Syarikat. Namun begitu, India masih belum lagi tersenarai dalam 10 negara yang paling padat penduduknya di dunia.

Populasi penduduk di seluruh dunia dianggarkan akan mencecah di antara 8 dan 10.5 billion penduduk pada tahun 2040.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate