YANG MASIH PANAS...

Senjata-senjata canggih buatan Mujahidin Syria


Awal konflik Syria bermula ketika dulu, kita dapat melihat bagaimana Mujahidin Syria dengan sumber senjata yang terbatas mampu mencipta plat-plat logam buangan menjadi perisai tempur yang hebat, dikendalikan dengan stick PS. Nama perisai itu adalah Ash Sham 1 dan kemudiannya mengeluarkan versi kedua yang lebih baik, Ash Sham 2.

Mujahidin juga berjaya menghasilkan meriam artilleri " Jahannam " dengan peluru berpandu yang mampu menjangkau jarak lebih dari 1 batu. Uniknya, projectiles roket tersebut menggunakan tabung LPG. 

1 . Kereta besi dengan kubah kereta kebal.
1
Kubah atas yang memuatkan meriam utama diambil dari kereta kebal tentera Rejim Syria yang meletup akibat serbuan Mujahidin. Kubah itu diubah dan dikimpal dengan sebuah wagon besi treler yang ditarik oleh sebuah kereta di depannya. Kelihatan kurang berkesan tetapi setakat ini berjaya membuat barisan musuh kucar-kacir.


2. Mortar Truck
2
Senjata yang membuatkan tentera Rejim ketakutan. Sebanyak enam pelancar mortar dibina menjadi satu barisan. Ia dapat melancarkan mortar satu per satu ketika serangan. Menakutkan dan boleh mengakibatkan barisan musuh hancur dan tentera Assad lari dari medan peperangan.


3. Robot Machine Gun
3
Sesuai dengan namanya. Robot pengawal yang dilengkapi dengan machine gun. Teknologi robot dikategorikan sebagai teknologi canggih. Tapi sumber Mujahidin Syria yang terhad dengan sumber apa adanya mampu untuk membina robot dari bekas runtuhan bangunan. Tanah yg berumput, kasar dan berbatu menghalang prestasi robot ini. Tetapi setakat ini, sudah cukup berkesan menahan gerakan pasukan Assad dan mengurangkan korban jiwa Mujahid.


4. Wireless Machine Gun
4
Senjata yang hebat. Berbeza dengan model Robot Machine Gun di atas. Mesingan ini tidak perlu dikendalikan dengan kontroller berwayar. Tapi dengan controller wifi jarak jauh. Sayangnya senjata ini belum dipasang dengan kamera menyebabkan tembakan kurang tepat dan tentu tidak boleh mereload peluru sendiri. Fungsi mesingan ini hanya mampu untuk menakut-nakutkan dan menjatuhkan moral musuh. Minimum untuk memberikan tembakan perlindungan.

Di Iraq , Mujahidin Ansar al Islam beberapa tahun lalu sudah mengembangkan senjata model ini dan lebih maju dengan memasang kamera di atas senapang mesin.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate