YANG MASIH PANAS...

Tidakkah Raja-Raja Merasai Kehidupan Rakyat-Rakyatnya Yang Tidak Mempunyai Kediaman ?

Korang tahu kan di malaysia neh ada banyak bangunan2 lama dan bersejarah. Dan bangunan2 neh di pulihara supaya boleh terus digunakan. Tapi ini berbeza untuk istana negara. Lagi satu, aku tatau larh tapi setahu aku satu2 bangunan yang dibina memang boleh dipakai lama dan sampai bila2 asalkan ia diselenggara dengan baik dan tidak runtuh.


Hiasan dalaman boleh ditukar bila2 ikut kemodenan dan keperluan. Keluasan pun boleh ditambah ikut kesesuaian. Tak semestinya ia kena lebar, tambahan ruang boleh dibuat melalui ketinggian juga.


Ala kalau korang ada rumah dan ia dah uzur, sudah tentu korang akan cari jalan untuk repair rumah korang kan? Renovate sana sini untuk jadi cantik dan luas kan? Takan korang expect rumah korang ada tempoh usia tertentu betul tak? Mesti korang fikir ia akan diwarisi oleh anak2 korang sambil2 ia akan diperbaiki dari semasa ke semasa ikut keperluan.


Tapi benda tue berbeza sket untuk istana kita. Istana negara sekarang neh dikhabarkan, sudah uzur. Itu pasal istana baru dibina. Konon nya dah tak relevant pulihara istana negara sekarang. Hahaha.. aku tatau andai itu boleh di anggap sebagai alasan.


Kos asal pembinaan istana baru neh ialah 400juta. Selepas itu 600juta. Dan kini ia 800juta. Samada ia akan jadi 1billion atau tidak, sama2 kita nanti. Di sini sebahagian dari gambar2 istana baru yang dah siap dengan perabot. Sila lihat sambil menangis.


Sila lihat sambil memikirkan ramai lagi rakyat malaysia yang tiada rumah, hutang berlambak, penuh masalah, barang naik, kerja kurang, kerja tak setimpal gaji, gaji tak cukup makan, loan susah nak approved bagi memperluaskan perniagaan, loan hanya pada kroni, bantuan berbias, faedah pinjaman untuk pelajar, nak belajar pun kena hutang, jurang kehidupan kaya dan miskin, yang kaya selalu hina orang miskin, karenah biokrasi, dan macam2 lagi larh masalah rakyat kebanyakkan macam kita hadapi.


Sila fikir tentang itu apabila korang lihat gambar2 di bawah neh.





















Gambar ada banyak. Aku upload sikit dulu. Aku akan tambah dari masa ke semasa. Tenkiu sebab email gambar neh kepada aku. Aku hayati gambar neh sambil menangis. Beginilah nasib rakyat biasa macam aku dapat. Hanya dapat melihat kekayaan negara diberikan kepada orang yang memang sedia kaya. Haizhh...


Kredit: AmenoWorld.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).



Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT

Membangun Bersama Islam

Blog Archive


"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ikut Melalui Email

Translate