YANG MASIH PANAS...

Di Akhir Kehidupan Khalifah Umar Al Khattab


Pada suatu pagi yang hening dan syahdu, seorang hamba Allah yang beriman dan berkualiti dalam sejarah Islam, yang mampu tertulis dalam tinta emas penyebaran Islam, iaitu Khalifah Umar Al khattab, Khalifah kedua generasi Islam pertama, generasi terbaik. Beliau saat itu bersiap siap hendak keluar menunaikan solat subuh berjemaah.

Seperti biasanya sebelum melangkah keluar rumah, Khalifah berdoa, "Ya Allah, sesungguhnya hanya kepada Engkaulah tempat aku berlindung, dan hanya kepadaMu lah tempat aku berserah." Seorang khalifah besar yang selalu tunduk dan pasrah kepada Raja diRaja, Penguasa Alam, Penguasa para seluruh manusia dan alam semesta, Allah SWT.

Lalu Khalifah Umar terus melangkahkan kaki ke masjid, walaupun saat itu suasana sejuk merasuk hingga ke tulang, namun kecintaan dan ketaatan sebagai mukmin hakiki, beliau tidak mengendahkan dan berjalan dengan tegap.

Sesaat waktu masuk solat, Khalifah Umar, seorang pemimpin umat dan juga imam, sentiasa memimpin para sahabat untuk solat berjemaah subuh, sebelum menunaikan solat seperti biasanya beliau menyemak dengan saksama saf jemaah. Setiap melewati dua saf, beliau akan berkata, "berdirilah dalam saf yang lurus. Sesungguhnya meluruskan saf dalam jamaah itu termasuk dalam kesempurnaan solat ". Begitulah pemimpin yang ideal, selalu memastikan pasukan dan umatnya selalu rapat dan kompak, berserasi dalam perjuangan mahupun ibadah kepada Allah SWT.

Selepas memastikan saf solat sudah lurus dan rapi, barulah Khalifah Umar segera mengimamkan solat subuh. Pada rakaat pertama, beliau membacakan surah Yusuf, sebuah surah yang cukup panjang, dengan panjangnya masa di rakaat pertama, dengan maksud bila ada yang terlambat hadir ke masjid, akan banyak masa untuk turut serta dalam solat berjemaah.

Ketika jamaah sedang melakukan solat, sekelebat seorang laki majusi Persia menerobos pergi ke barisan saf lalu menikam setiap orang di kiri dan kanannya secara membabi buta dengan menggunakan sebilah pisau. Secepat waktu dia sudah berada di belakang Khalifah Umar, lelaki majusi itu lantas menikam Khalifah Umar Al Khatab sebanyak enam kali. Tikaman itu membuatkan khalifah terpaksa jatuh terduduk sakit.

Para sahabat yang berdekatan dengan kedudukan Umar lantas membatalkan solatnya lalu berusaha menangkap pembunuh itu, "Terlaknat kamu kerana berani membunuh Amirul Mukminin!" Teriak salah satu sahabat.

Majusi Persia itu berkata sambil ketawa, "Akhirnya dendamku kepada Umar terbalas, ingat, namaku Abu Lu'luah dan aku merasa bangga kerana dapat membunuh Umar Al Khatab! "

Tersentak beberapa orang jamaah hadapan akan membatalkan solat masing masing. Mereka akan mengepung Abu Lu'luah, keadaan menjadi rusuh, lalu penganut majusi Persia itu menyedari dirinya terkepung dan tak mungkin lepas dari kejaran kaum muslimin, maka Abu Lu'luah akan mengadakan pisau badannya sendiri lalu ia mati dengan cara membunuh dirinya sendiri.

Khalifah Umar Al Khatab yang terduduk kesakitan masih memikirkan kelanjutan tugas terakhirnya memimpin solat subuhnya dan beliau memegang tangan Abdul Rahman bin Auf yang berada di belakangnya sebagai isyarat agar segera menggantikan beliau sebagai imam solat. Lalu Abdul Rahman bin Auf mengimamkan solat subuh secara singkat dan penuh syahdu. Khalifah Umar walau tertikam dan terduduk dilantai tetap menyempurnakan dan menunaikan solat subuhnya dalam keadaan sakit menahan akan perihnya luka tikaman, darah mengalir deras dari luka tikaman tersebut. Solat ketika itu menjadi lebih syahdu walau singkat.

Semua sahabat di masjid tersebut diposisi hadapan tetap menyempurnakan solat mereka walau mereka sungguh melihat peristiwa yang terjadi penuh dengan kebimbangan dan keharuan.

Jemaah yang berada di barisan belakang yang tidak melihat apa yang terjadi menjadi risau kerana tidak mendengar suara Khalifah Umar sebagai imam solat, lalu mereka gemuruh mengucapkan tasbih, "Subhanallah, subhanallah!"

Sesudah solat subuh, khalifah Umar berkata kepada Abdullah bin Abbas dalam keadaan kesakitan, "Wahai Abdullah, carilah tahu siapa orang yang menyerang saya"

Abdullah bin abbas pergi menuju jenazah Abu Lu'luah yang bergelimpang berlumur darah, seorang daripada kaum muslimin berkata, dia membunuh diriya sendiri.

Tanya Abdullah bin Abbas, "siapakah nama lelaki yang menikam Amirul Mukminin ini?

Lelaki disekelilingnya menjawab, "lelaki ini adalah budaknya Al mughirah yang bernama Abu Lu'luah, dia adalah penganut majusi Persia.

Lalu Abdullah bin Abbas kembali kepada Khalifah yang dipangku dan diusahakan perubatan oleh beberapa sahabat, kelihatan sangat lemah kerana banyak kehilangan darah.

Lelaki yang menikam tuan itu namanya Abu lu'luah, Dia budaknya al-Mughirah, "kata Abdullah bin Abbas.

Mendengar kata-kata Abdullah bin Abbas, khalifah Umar berkata, "budak yang bekerja sebagai tukang bangunan itu?"

"Ya" ujar Abdullah bin Abbas.

Khalifah Umar Al Khattab berkata, semoga Allah melaknatnya kerana menyakiti saya, sedangkan saya tidak pernah menzaliminya. Segala puji bagi Allah yang tidak mewafatkan nyawaku ditangan orang muslim ".

Terbitlah senyum bahagia di raut muka seorang pejuang, syuhada, pemimpin umat yang kuat dan kukuh. Dia bahagia kerana dicintai rakyatnya, dia gembira bahawa yang menikamnya adalah musuh Islam, dia gembira kerana dia berjaya menyatukan dan meneruskan keutuhan Islam semenjak ditinggalkan oleh Rasullullah SAW dan sahabatnya Abu Bakar ...

Senyum yang membawanya ke syurga kelak ... senyum yang membuktikan khabar dari Rasulullah SAW bahawa dirinya memang ditakdirkan sebagai syuhada.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate