YANG MASIH PANAS...

Shalahuddin Al Ayyubi Bebaskan Al Aqso Dengan Tarbiyah dan Jihad bukan dengan Global March To Jerusalem

Wednesday, April 11, 2012


 
Global March To Jerusalem (GMJ) program kemanusiaan berskala antarabangsa yang baru-baru ini mengadakan kegiatan aksi simpati untuk Palestin telah berjaya menarik perhatian dan perhatian seluruh dunia. Kalangan dari pelbagai kumpulan dan agama ikut menyokong bahkan mengambil bahagian. Tidak terkecuali beberapa lembaga kemanusiaan, zakat dan organisasi peduli palestina yang ada di Indonesia.

Jerusalem, disana berdiri masjid Al Quds yang merupakan masjid suci dan bersejarah kerana ia merupakan qiblat pertama umat Islam sebelum akhirnya dipindahkan ke Mekah. Pada kenyataanya, kegiatan GMJ ini sendiripun menuai pro kontra terutama mengenai nilai ke-efektifan terhadap bantuan konkrit bagi rakyat Palestin sendiri.

Pada Sabtu (07/04), Jomah M Al Najjar dari Palestinian Welfare House menjelaskan bahawa kegiatan GMJ ini tidak memberikan kesan yang signifikan terhadap rakyat di Jalur Gaza.

"Shahaludin Alayyubi tidak pernah berjuang membebaskan Al Aqso dengan global march, tapi dengan tarbiyah dan Jihad", jelasnya.

Jalur Gaza sendiri mempunyai banyak permasalahan yang memerlukan bantuan konkrit berbanding sebuah aksi simbolik yang menghabis-habiskan tenaga dan dana menurut Jomah.

"Anak-anak di Jalur Gaza sangat memerlukan penapis air bersih, mereka dengan usia awal kini harus mengalami kerosakan buah pinggang kerana pengambilan air yang jauh dari dibawah standard kesihatan," jelas laki-laki kelahiran Jalur Gaza ini dalam pertemuan Wartawan Islam Bersatu (JITU) di rumah Ketua JITU Hardjito Warno Sabtu kemarin.

Menurut Jomah, selain permasalahan air, keluarga di Gaza mengalami kesulitan dalam ekonomi kerana keadaan Gaza yang masih belum stabil. Gaza juga memerlukan pembangunan tanah pertanian, lalu rekonstruksi pembangunan dari rumah dan bangunan-bangunan yang hancur kerana serangan Israel.

Penghijauan, kesihatan, keperluan pendidikan hingga membina sistem pengairan agar masyarakat boleh mendapatkan air bersih di rumahnya masing-masing.

Sementara itu, Hardjito Warno ketua umum Wartawan Islam Bersatu (JITU) menyarankan bahawa alangkah lebih berkesan jika semua bayaran GMJ boleh dialihkan untuk mencukupi keperluan rakyat jalur Gaza seperti penapis air, pertanian dan pembinaan semula bangunan bangunan rosak disana.

"Ya kalau satu orang butuh 20 juta ringgit untuk berangkat GMJ, bayangkan berapa dana GMJ jika yang ikut serta mencapai 100 orang. Padahal keperluan penapis air itu jika dirupiahkan hanya RM2, 5 juta untuk satu filter air, "usul wartawan yang bekerja untuk Al Jazeera dan juga pernah menjadi sukarelawan Jalur Gaza di Kapal Mavi Malmara ini.

Saat ini, aksi GMJ sendiri tidak berjaya memasuki Jerusalem seperti yang sudah disasarkan. Bahkan tidak sedikit aktivis GMJ yang dipulangkan dari sempadan Jordania. Untuk diketahui, KISPA bekerja sama dengan Palestinian Welfare House rutin mengadakan safari dakwah di Indonesia penggalangan dana untuk filter air bersih di Jalur Gaza.

- sumber dari eramuslim.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate