YANG MASIH PANAS...

Kabinet baru Najib tiada transformasi, ditakuk lama(Oleh Aisha Geoffrey)
KUALA LUMPUR 15 MEI: Barisan Kabinet baru yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hanya mengekalkan budaya lama Umno dan tiada transformasi, kata Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua.
Katanya, kebanyakan barisan menteri yang dipilih Najib di kalangan mereka yang tidak akan membawa pembaharuan kepada sistem kerajaan.
“Kebanyakan mereka adalah orang lama yang tidak akan membuat pembaharuan kepada sistem sedia ada.
“Pemilihan ini tidak ada transformasi dan bukan ‘Kabinet seimbang’ seperti yang dikatakan Najib,” kata Tian kepada Keadilan Daily.
Menurutnya, dengan barisan kabinet tersebut, dasar kerajaan akan berada di takuk lama dan setiap jabatan pula diketuai orang Umno yang sememangnya berkuasa.
“Langsung tak nampak apa yang dikatakan (Najib) sebagai seimbang. Dasar kerajaan tetap sama kerana setiap jabatan kerajaan masih diketuai orang Umno yang sudah lama dan sememangnya berkuasa,” bidas Ahli Parlimen Batu itu.
Najib mengumumkan barisan kabinetnya secara langsung melalui TV jam 5 petang tadi dengan menyenaraikan 30 jawatan menteri dan 27 timbalan.
Kementerian Kewangan tetap diterajui Najib, begitu juga Tan Sri Muhyiddin Yasin yang masih mengetuai Kementerian Pelajaran dan Pengajian Tinggi.
Kementerian Pertahanan diketuai Datuk Seri Hishammuddin Hussein yang bertukar dengan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, kini menerajui Kementerian Dalam Negeri.
Datuk Seri Anifah Aman kekal sebagai Menteri Luar Negeri, begitu juga Kementerian Pembangunan Luar Bandar yang masih dipegang Datuk Shafie Apdal.
Turut menjadi perhatian, pelantikan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin sebagai Menteri Belia dan Sukan serta, pemimpin Hindraf, P Waythamoorthy sebagai Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri.
Bagaimanapun, tiada seorang pun pemimpin MCA dan Gerakan dimasukkan dalam kabinet yang diumumkan Najib.
Berikut senarai penuh Kabinet Najib yang baru:
Perdana Menteri dan Menteri Kewangan: Datuk Seri Najib Razak
Timbalan PM dan Pelajaran: Tan Sri Muhyiddin Yasin
Menteri di Jabatan Perdana Menteri
Datuk Seri Jamil Khir Bahrom
Datuk Idris Jala
Datuk Ahmad Maslan
Datuk Seri Abdul Wahid Omar
Datuk Joseph Kurup
Nancy Shukri
Joseph Entulu
Paul Low Seng Kuan
Datuk Seri Shahidan Kassim
Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri
P Waythamoorthy
Datuk Razali Ibrahim
Menteri Kewangan II: Datuk Ahmad Husni Hanadzlah
Pelajaran II: Datuk Seri Idris Jusoh
Dalam Negeri: Datuk Seri  Ahmad Zahid Hamidi
Pertahanan: Datuk Seri Hishamudin Husein
Pengangkutan: Datuk Seri Hishammuddin Hussein (pemangku)
Pelancongan: Datuk Seri Nazri Abdul Aziz
Luar Negara: Datuk Seri Anifah Aman
Kerjaraya: Fadilah Yusof
Kesihatan: Dr S Subramaniam
Belia dan Sukan: Khairy Jamaluddin
Sumber Manusia: Richard Riot
Perdagangan Dalam Negeri, Hal Ehwal Pengguna dan Koperasi: Hassan Malik
Perdagangan Antarabangsa dan Industri: Datuk Seri Mustapa Mohamad
Pertanian dan Industri Asas Tani: Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob
Sains, Teknologi dan Inovasi: Ewon Ebin
Sumber Asli dan Alam Sekitar: Datuk G Palanieval
Tenaga, Teknologi Hijau dan Air: Datuk Maximus Ongkili
Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah: Datuk Shafie Apdal
Industri Pertanian dan Komoditi: Douglas Uggah Embas
Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Pembangunan Bandar: Abdul Rahman Dahlan
Wanita, Keluarga dan Pembangunan Masyarakat: Rohani Abdul Karim
Komunikasi dan Multimedia: Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek
Wilayah Persekutuan: Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Manso

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate