YANG MASIH PANAS...

Foto-foto Ngeri Tubuh Manusia Dimamah Penyakit SifilisSifilis adalah jangkitan menular seksual yang disebabkan oleh bakteria spiroset Treponema pallidum sub - spesies pallidum . Laluan utama penularannya melalui kenalan seksual ; jangkitan ini juga boleh disebarkan daripada ibu kepada janin semasa mengandung atau semasa kelahiran, yang menyebabkan terjadinya sifilis kongenital . Penyakit lain yang dialami manusia yang disebabkan oleh Treponema pallidum termasuk yaws ( subspesies pertenue ) , pinta ( sub - spesies carateum ) , dan bejel ( sub - spesies endemicum ) .


Tanda dan gejala sifilis berbeza-beza bergantung pada fasa mana penyakit tersebut muncul ( rendah, menengah , pendam, dan tersier ) . Fasa utama secara umum ditandai dengan munculnya chancre tunggal ( ulser keras, tidak menimbulkan rasa sakit, tidak gatal di kulit) , sifilis menengah bertanda ruam yang menyebar yang seringkali muncul di telapak tangan dan tumit kaki, sifilis laten biasanya tidak mempunyai atau hanya menunjukkan sedikit gejala, dan sifilis tersier dengan gejala Gumma , neurologi , atau jantung.


 Namun , penyakit ini telah dikenali sebagai " peniru ulung " kerana kemunculannya ditandai dengan gejala yang tidak sama. Diagnosis biasanya dilakukan melalui ujian darah ; namun , bakteria juga dapat dilihat melalui mikroskop.

 Sifilis boleh dirawat secara berkesan dengan antibiotik, khususnya dengan suntikan penisilin G ( yang disuntik untuk neurosifilis ), ataupun ceftriakson , dan bagi pesakit yang mempunyai alergi berat terhadap penisilin , doxycycline atau azitromisin dapat diberikan secara lisan atau diminum.

Sifilis diyakini telah menjangkiti 12 juta orang di seluruh dunia pada tahun 1999, dengan lebih daripada 90 % kes berlaku di negara-negara membangun . Setelah jumlah kes menurun secara mendadak sejak ketersediaan penicilin di seluruh dunia pada 1940an , angka jangkitan kembali meningkat sejak pergantian milenium di banyak negara, terkadang muncul bersamaan dengan human immunodeficiency virus ( HIV ) .


 Angka ini disebabkan sebahagian oleh amalan seks yang tidak selamat di antara laki -laki yang berkaitan seksual dengan laki -laki , seks bebas dan angka pelacuran tinggi, serta penurunan penggunaan perlindungan pelindung
   JAUHI ZINA...JIKA TIDAK INI AZABNYA DIDUNIA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate