YANG MASIH PANAS...

Misteri ! Kemunculan Pulau Baru di Pakistan Setelah Gempa BumiPenduduk setempat mengais mencari barang yang boleh diselamatkan dari balik runtuhan rumah mereka, Rabu (25 /9), sehari selepas gempa bumi dahsyat mengguncang wilayah pedalaman Provinsi Baluchistan , Pakistan. Gempa bumi berkekuatan 7.8 skala Richter itu menyebabkan sekurang-kurangnya 327 orang terbunuh dan 400 orang cedera .

Kerajaan Pakistan mengerahkan 1,000 tentera dan helikopter tentera untuk menjangkau lokasi bencana yang terpencil dan sukar untuk dicapai.

Kepala Staf Badan Rekonstruksi dan Rehabilitasi Gempa Bumi Pakistan Brigadier Jeneral Syed Wajid Raza mengemukakan, kemungkinan jumlah mangsa terus bertambah kerana masih banyak mangsa terperangkap di bawah runtuhan bangunan runtuh .

" Sebahagian besar rumah di sana diperbuat daripada lumpur. Majoriti mangsa maut kerana ditimpa atap rumah , "ujarnya.

Minimumnya peralatan, ditambah jalan yang rosak atau tertutup runtuhan bangunan , menyulitkan pasukan penyelamat pergi ke lokasi . Keadaan tersebut menghalang proses evakuasi mangsa . " Kami telah meminta kerajaan pusat menambah anggota tentera untuk membantu kami ," kata Raza .

Setakat ini petugas telah mengevakuasi 174 mangsa selamat . Mereka dikerjakan ke hospital terdekat , seperti di Quetta , ibu kota Baluchistan , dan Karachi .

Juru bicara Pemerintah Provinsi Baluchistan , Jan Buledi , mengemukakan, kerajaan tempatan benar -benar kesulitan menanganimangsa yang terus berdatangan . " Sejumlah hospital tempatan rosak. Hospital di kawasan-kawasan lain tidak lagi cukup menampung mangsa parah. Kami sangat memerlukan khemah, makanan, dan tambahan doktor . Banyak mangsa yang masih terlantar, " kata Buledi .

Pada Rabu pagi , 60 lori tentera yang membawa makanan , ubat- ubatan, dan khemah meninggalkan Karachi menuju Awaran , bandar yang paling teruk dilanda gempa .

Baluchistan adalah provinsi terluas di Pakistan, termasuk 44 peratus luas negeri itu. Penduduknya tercatat 8 juta manusia tersebar di daerah pedalaman yang sukar untuk dicapai.

pusat gempa

Lembaga Survei Geologi Amerika Syarikat ( USGS ) mencatat , gempa bumi itu berlaku di kedalaman 23 kilometer , kira-kira 233 km tenggara Dalbandin , Baluchistan .

Awaran , bandar kecil berpenduduk 200.000 manusia yang lokasinya sekitar 50 km dari pusat gempa , rosak teruk . Bangunan dan rumah -rumah hancur rata dengan tanah. Jalan utama dan penghubung antardesa retak dan terbelah sehingga tidak dapat dilalui.

Noor Ahmed (45) , petani, mengatakan, goncangan gempa berlaku hingga 2 minit. Dalam sekejap desanya berubah menjadi tompokan debu. " Kami kehilangan semua , bahkan makanan kami tertimbun runtuhan . Air dari saluran bawah tanah kini tak dapat diminum kerana salurannya retak akibat gempa , "ujarnya.

Gempa tersebut juga dirasakan masyarakat di Gwadar , Khuzdar , Chagai , Hyderabad, dan Karachi yang berada ratusan kilometer dari pusat gempa . Bahkan , kejutan terasa hingga New Delhi, ibu kota India.

Wakil Komisioner Awaran Abdul Rasheed Gogazai mengatakan, kerajaan menetapkan Daerah Awaran dalam keadaan darurat. "Dari sekurang-kurangnya 327 mangsa maut , 285 mangsa berasal dari pusat bandar Awaran . Mangsa lain dijumpai di Kaich , tak jauh dari bandar Awaran , "katanya.

Kira-kira 90 peratus rumah penduduk di Awaran hancur. " Banyak mangsa selamat yang kini tak punya tempat berteduh. Mereka memerlukan bantuan banyak khemah, makanan, dan minuman , "kata Rasheed Gogazai .

Di tengah berlangsungnya sidang umum tahunan di New York, AS , Pertubuhan Bangsa- Bangsa Bersatu (PBB ) menyampaikan simpati atas gempa bumi di Pakistan. PBB siap memberikan bantuan yang diperlukan untuk pengendalian gempa itu .

Pulau baru muncul
Di bandar pelabuhan Gwadar di pesisir Pakistan, sebuah pulau baru muncul beberapa jam selepas gempa bumi. Pulau yang muncul dari dasar laut itu diduga terbentuk dari lapisan tanah yang berasal dari kawah lumpur.

Hal itu menarik warga yang tinggal di sepanjang pesisir pantai. Mereka takjub dan hairan, beramai-ramai penduduk setempat melihat longgokkan batu dan lumpur itu dari tepi pantai.

Ketua Badan Survei Geologi Pakistan Zahid Rafi menegaskan, pulau baru itu muncul kerana gempa . Saat ini sejumlah penyelidik cuba menentukan bagaimana hal itu terjadi.

Menurut Zahid Rafi, longgongkan batu dan lumpur tersebut terbentuk akibat gerakan gas yang terkunci atau terjebak di dalam bumi di bawah laut. Kerana kejutan gempa , "pintu " gas itu terbuka. Gas mendorong lumpur dan batu-batu laut sehingga muncul ke permukaan yang menyerupai gunung lumpur.

Ahli geologi Tentera Laut Pakistan, Muhammed Danish, mengatakan,longgokkan lumpur dan batu itu tingginya 18 meter. Longgokkan tersebut mempunyai panjang 30 meter dan lebar 76 meter.

" longgokkan itu didominasi batu dan lumpur. Kami telah meminta penduduk tempatan tidak berkunjung ke pulau baru itu kerana gas masih terpapar, " kata Danish.

Pakistan juga pernah diguncang gempa berkekuatan 7.6 skala Richter pada tahun 2005. Gempa yang menggoncang
Kashmir tersebut mengorbankan sekurang-kurangnya 73,000 orang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate