YANG MASIH PANAS...

Info ! Proses Pereputan Mayat Setelah Manusia Meninggal Dunia Dari 0 minit Hingga 1 tahun.


0 Minit
Kematian secara perubatan terjadi ketika otak kehabisan supply oksigen.

1 Minit
Darah berubah warna dan otot kehilangan kontraksi, air kencing keluar tanpa izin .

3 Minit
Sel -sel otak tewas secaraperlahan-lahan. Saat ini otak benar -benar berhenti berfikir.

4 - 5 Minit
Anak mata membesar dan berselaput . Bola mata mengkerut kerana kehilangan tekanan darah.

7 - 9 Minit
Penghubung ke otak mulai mati.

1 - 4 Jam
Rigor Mortis (Fasa Dimana keseluruhan otot di tubuh menjadi kaku ) membuat otot kaku dan rambut berdiri, kesannya rambut tetap tumbuh setelah mati.

4 - 6 Jam
Rigor Mortis Terus beraksi. Darah yang berkumpul lalu mati dan warna kulit menghitam .

6 Jam
Otot masih mengecut. Proses penghancuran , seperti kesan alkohol masih berjalan.

8 Jam
Suhu badan langsung menurun secara drastik .

24 - 72 Jam
Isi perut membusuk oleh mikrob dan pankreas mula mencerna dirinya sendiri.

36 - 48 Jam
Rigor Mortis Henti , Tubuh anda selentur penari balet .

3 - 5 hari
penguraian mengakibatkan luka skala besar , darah menitis keluar dari mulut dan hidung.

8 - 10 Hari
Warna tubuh berubah dari hijau ke merah selaras dengan membusuknya darah.

beberapa Minggu
Rambut , Kuku , Dan Gigi dengan mudahnya tercabut.

satu Bulan
Kulit anda mula cair.

satu Tahun
Selain tulang tidak ada lagi yang tersisa dari tubuh anda. Sekarang anda adalah saingan Twiggy dan Calista Flockhart . Anda yang sewaktu hidupnya cantik , gagah , gemuk , kaya dan berkuasa, sekarang hanyalah longgongkan tulang yang menyedihkan.Proses penguraian Tubuh Manusia


 

Bakteria bekerja secara berstruktur dalam proses degradasi organisma atau proses pereputan mayat. Pereputan bermula dengan pemutusan ikatan protein - protein besar pada jaringan tubuh oleh bakteria fermentasi menggunakan enzim protease .

Kumpulan hasil pemutusan ikatan protein yang disebut asam amino ini dicerna pelbagai jenis bakteria , misalnya bakteria acetogen .

Bakteria ini mereaksikan asid amino dengan oksigen dalam tubuhnya untuk menghasilkan asid asetik , hidrogen , nitrogen , serta gas karbon dioksida. Produk asid asetik ini menimbulkan bau. Bau busuk dari tubuh mayat tidak hanya mengganggu , namun juga membahayakan .

Lalu, bagaimana proses pembusukan tubuh dilakukan dari tubuh elok  hingga tinggal tengkorak ?

Proses pereputan berawal dari mikroorganisme, misalnya bakteria yang hidup di dalam usus besar manusia. Bakteria tersebut mulai merendahkan protein yang terdapat dalam badan. Jika seluruh jenis ikatan protein sudah terputus , beberapa rangkaian tubuh menjadi tidak berfungsi .

Proses ini disempurnakan bakteria yang datang dari luar tubuh mayat , boleh berasal dari udara , tanah, ataupun air. Seluruh jenis bakteria ini menyerang hampir seluruh sel di tubuh dengan cara menyerang sistem pertahanan tubuh yang tidak lagi aktif , menghancurkan rangkaian otot, atau menghasilkan enzim pemusnah sel yang disebut protease .

Kemudian dengan pelbagai jenis metabolisme , mikroorganisme mulai memakan rangkaian mati dan mencernanya . Tak jarang kerja proses ini dibantu reaksi kimia alami yang berlaku dalam organisma mati. Semakin lama , otot -otot semakin habis dimakan bakteria

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate