YANG MASIH PANAS...

Jenazah Nelson Mandela Dikebumi Pada 15 Disember

Jenazah Nelson Mandela Dikebumi Pada 15 DisemberJOHANNESBURG - Kematian bekas pemimpin Afrika Selatan, Nelson Mandela telah menyatukan para pemimpin dunia yang menyampaikan ucapan takziah dan memperingatinya sebagai pemimpin hebat yang menentang dasar mementingkan penduduk kulit putih di negaranya.

Para pemimpin dunia termasuk dari Israel, Palestin, China, Amerika Syarikat Iran, United Kingdom dan Rusia menyampaikan ucapan takziah selepas Mandela yang dianggap sebagai pemimpin legenda yang menentang dasar aparteid meninggal dunia.

Pemerintah Britain, Ratu Elizabeth II dan dua anakandanya, Putera Charles serta Puteri Anne turut mengucapkan takziah selepas Mandela meninggal dunia di rumahnya di sini.

Presiden Afrika, Jacob Zuma mengumumkan kematian Mandela menerusi televisyen.

Menurut Zuma, beberapa anggota keluarga bekas Presiden Afrika Selatan itu berada di sampingnya semasa beliau meninggal dunia.

"Negara kita telah kehilangan seorang anak watan yang paling hebat," kata Zuma.

Mandela meninggal dunia pada usianya 95 tahun selepas beliau sakit kerana jangkitan paru-paru selama lima bulan.

Zuma berkata, jenazah Mandela akan dikebumikan pada 15 Disember depan di Qunu yang merupakan bandar kelahirannya.

Majlis bagi menghormati kematiannya akan diadakan di sebuah stadium di sini pada 10 Disember ini.SEORANG wanita berdoa di depan jambangan bunga yang diletakkan bagi memperingati kematian Mandela di Pejabat Pesuruhjaya Tinggi Afrika Selatan di Trafalgar Square, tengah London semalam. 

Beberapa jam selepas kematiannya diumumkan, sebuah kenderaan berwarna hitam yang membawa keranda yang mengandungi mayat Mandela ditutup dengan bendera Afrika Selatan meninggalkan rumahnya pada waktu tengah malam dengan diiringi anggota-anggota tentera bermotosikal.

Jenazahnya itu dihantar ke sebuah rumah mayat tentera di Pretoria.

Mandela dipenjarakan selama 27 tahun kerana perjuangannya menentang dasar aparteid di negaranya sendiri.

Dia dipenjarakan oleh regim kulit putih yang memerintah negara tersebut.

Beliau dibebaskan dari penjara pada 11 Februari 1990 oleh Presiden Afrika Selatan ketika itu, Frederik Willem de Klerk selepas menerima tekanan kuat daripada masyarakat antarabangsa berhubung dasar kerajaannya yang mementingkan penduduk kulit putih berbanding penduduk kulit hitam.

Mandela kemudian menjadi Presiden Afrika Selatan kulit hitam yang pertama pada tahun 1994 hingga 1999.

Di bandar kelahiran Mandela di Qunu, sejumlah saudaranya saling menenangkan diri masing-masing selepas mereka berasa sedih ekoran kematian Mandela.

Mandela pernah berkahwin sebanyak tiga kali dan mempunyai enam orang anak. Tiga daripada enam orang anaknya itu masih hidup.

Presiden Rusia, Vladimir Putin memuji Mandela sebagai seorang ahli politik yang terhebat dalam zaman moden.

Menurutnya, Mandela berjuang dengan penuh komited untuk menamatkan dasar aparteid.

Presiden AS, Barack Obama memuji Mandela sebagai pemimpin yang meninggalkan legasi keamanan untuk negaranya.

Obama sebak ketika beliau berucap semasa memberikan kenyataan berhubung kematian Mandela.

Pemimpin Palestin yang dipenjarakan di Israel, Marwan Barghuti berkata, perjuangan Mandela membebaskan negaranya daripada cengkaman dasar aparteid telah memberikan ilham kepada penduduk Palestin untuk berjuang membebaskan negara mereka daripada pendudukan regim Zionis.

Presiden Israel, Shimon Peres dan Perdana Menterim Benjamin Netanyahu turut menghargai sumbangan Mandela dengan menyatakan beliau sebagai seorang yang menjuarai perjuangan keamanan walaupun bekas pemimpin Afrika Selatan tersebut turut memperjuangkan isu Palestin.

Perdana Menteri Britain, David Cameron menyifatkan Mandela sebagai satu cahaya yang hebat telah padam.

Sejumlah orang turut meletakkan bunga di patung Mandela di luar bangunan Parlimen di London.

"Ia sesuatu yang amat mengagumkan apabila seorang individu (Mandela) telah melakukan banyak perubahan," kata seorang penduduk di London, Joan Foster. - Agensi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate