YANG MASIH PANAS...

Analisis Perbezaan Otak lelaki dengan perempuan

1. Multitasking:
Wanita - Pelbagai proses
Otak wanita yang direka untuk menumpukan perhatian pelbagai tugas pada satu masa.
Wanita boleh Watch TV dan Bercakap melalui telefon dan masak.
Lelaki - Proses Single
Otak lelaki direka untuk menumpukan perhatian hanya satu kerja pada satu masa. Lelaki tidak boleh menonton TV dan bercakap melalui telefon pada masa yang sama. mereka berhenti TV semasa Bercakap. Mereka boleh menonton TV atau bercakap melalui telefon atau masak.

2. BAHASA:
Wanita boleh belajar banyak bahasa. Tetapi tidak dapat mencari penyelesaian kepada masalah. Lelaki tidak boleh belajar banyak bahasa, tetapi mereka dengan mudah dapat menyelesaikan masalah.
Itulah sebabnya dalam purata gadis berusia 3 tahun mempunyai perbendaharaan kata tiga kali lebih tinggi daripada kanak-kanak lelaki berusia 3 tahun.

3. KEMAHIRAN ANALISIS:
Otak lelaki mempunyai banyak ruang untuk mengendalikan proses analisis. Mereka boleh menganalisis dan mencari penyelesaian untuk proses dan reka bentuk peta bangunan dengan mudah. Tetapi Jika peta kompleks dilihat oleh wanita, mereka tidak dapat memahaminya. Wanita tidak boleh memahami butir-butir peta mudah, Bagi mereka ia adalah hanya membuang garis-garis pada kertas.

4. MEMANDU KERETA.
Semasa memandu kereta, lelaki analisis ruangan yang digunakan dalam otak. Dia boleh memandu kereta secepat mungkin. Jika dia melihat sesuatu objek pada jarak jauh, serta-merta otaknya mengklasifikasikan objek (bas atau van atau kereta) arah dan kelajuan objek dan dia memandu dengan sewajarnya. Jika perempuan mengambil masa yang lama untuk mengenali arah objek / kelajuan. lelaki fikiran proses tunggal berhenti audio dalam kereta (jika ada), kemudian menumpukan hanya pada memandu.

5. Berbaring
Apabila lelaki berbohong kepada wanita bersemuka, mereka terperangkap dengan mudah. Otak super semula jadi wanita memerhati ekspresi muka 70%, bahasa badan 20% dan kata-kata yang datang dari mulut 10%. Otak lelaki tidak mempunyai ini. Wanita mudah berbohong kepada lelaki bersemuka.
Jadi lelaki, tidak berbohong bersemuka.

6. MASALAH MENYELESAIKAN
Jika seorang lelaki yang mempunyai banyak masalah, otaknya jelas mengklasifikasikan masalah dan meletakkan mereka di dalam bilik individu di dalam otak dan kemudian mendapati penyelesaian satu demi satu. Anda boleh melihat banyak lelaki melihat langit untuk masa yang lama. Jika seorang wanita mempunyai banyak masalah, otaknya tidak boleh mengklasifikasikan masalah. dia mahu satu beberapa untuk mendengar bahawa. Selepas memberitahu segala-galanya kepada orang yang dia pergi gembira tidur. Dia tidak bimbang mengenai masalah yang diselesaikan atau tidak.

7. APA MEREKA MAHU
Lelaki mahu status, kejayaan, penyelesaian, proses yang besar, dan lain-lain .. Tetapi Wanita mahu hubungan, rakan-rakan, keluarga, dan lain-lain ..

8. Rasa tidak puas hati
Jika wanita tidak berpuas hati dengan hubungan mereka, mereka tidak boleh menumpukan perhatian kepada kerja mereka. Jika lelaki tidak berpuas hati dengan kerja mereka, mereka tidak dapat menumpukan perhatian kepada hubungan.

9. UCAPAN
Wanita menggunakan bahasa tidak langsung dalam ucapan. Tetapi Lelaki menggunakan bahasa langsung.


10. PENGENDALIAN EMOTION
Wanita banyak bercakap tanpa berfikir. Lelaki bertindak banyak tanpa memikirkan

1 ulasan:

  1. Assalamualaikum wbt :) Boleh tahu , di mana ambil rujukan ini ? Kerana saya nak ambil point ni sebagai rujukan dalam tugasan .

    BalasPadam

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate