YANG MASIH PANAS...

Masa solat jenazah ghaib ditentukan petang ini


 • Ahmad Fadli KC | 12:20PM Mac 25 2014
 • Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata usaha pencarian perlu diteruskan sehingga berhasil menemui bangkai pesawat MH370 sebelum melakukan upacara perkabungan rasmi.

  "Walaupun ada cadangan sedemikian, kerajaan berpendapat bahawa kita perlu menemui objek dan serpihan kapal terbang itu sebelum kita melakukan perkara tersebut," katanya.

  Katanya, antara upacara perkabungan rasmi itu termasuk mengibarkan bendera separuh tiang bagi memperingati penumpang dan anak kapal.

  Tambahnya lagi, Majlis Fatwa Kebangsaan akan bersidang petang ini untuk menentukan masa yang sesuai bagi melakukan solat jenazah ghaib.

  "Jawatankuasa fatwa akan bersidang pada jam 6 petang ini untuk menentukan solat jenazah ghaib bilakah patut dilakukan," katanya.

  Beliau berucap ketika membentangkan usul khas di Dewan Rakyat mengikut Peraturan Mesyuarat 27(3) hari ini bagi merakam ucapan takziah dan doa atas kehilangan pesawat itu.

  Katanya, beliau bertindak dengan bertanggungjawab semasa mengumumkan pada malam tadi bahawa penerbangan pesawat berkenaan dipercayai berakhir di selatan Lautan Hindi.

  Katanya, pengumuman itu agar kerajaan tidak dilihat menyembunyikan maklumat daripada ahli keluarga penumpang dan kru pesawat tersebut.

  "Kerajaan sejak tragedi ini berlaku mengambil langkah-langkah selaras dengan agensi-agensi yang terlibat dalam usaha menyelamat.

  "Di samping itu kita berpegang kepada prinsip bahawa apa-apa kenyataan yang kita buat perlu disahkan terlebih dahulu.

  "Kita tiada niat menutup maklumat daripada keluarga mangsa atau pengetahuan umum.

  "Oleh itu saya ingin tegaskan bahawa langkah-langkah kita amat sesuai dan tepat," kata Najib

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate