YANG MASIH PANAS...

Data enjin MH370 cetus persoalan baru


Satu laporan Wall Street Journal menyebut penyiasat Amerika Syarikat mengesyaki bahawa pesawat MH370 kekal dalam penerbangan selama kira-kira lima jam dalam keadaan yang belum dikenalpasti.

Laporan berkenaan, memetik seorang pegawai penyiasat penerbangan dan seorang pegawai keselamatan negara itu menyebut, pesawat itu mungkin terbang selama empat jam selepas melewati lokasi terakhir yang disahkan.

Laporan itu berdasarkan data yang dihantar secara automatik dan dimuat turun dari program penyelenggaraan dan pemantauan enjin di pesawat Boeing 777 itu, lapor Wall Street Journal.

Data berkenaan membangkitkan persoalan baru mengenai nasib yang menimpa pesawat membawa 239 orang dalam dari Kuala Lumpur ke Beijing itu.

Laporan itu seterusnya menyebut pegawai anti-keganasan negara tersebut kini melihat kepada kemungkinan bahawa pesawat berkenaan mungkin dilencong ke satu lokasi lain selepas alat pengesan dalam pesawat itu dimatikan untuk mengelak dari dikesan radar.


Laporan itu muncul ketika pihak berkuasa masih tidak pasti di lautan mana hendak mencari pesawat tersebut yang hilang pada hari Sabtu selepas berlepas dari Kuala Lumpur.

Kali terakhir pesawat itu dikesan pada skrin radar awam ialah sejurus sebelum jam 1.30 pagi Sabtu, kurang satu jam selepas ia berlepas dari Kuala Lumpur, ketika ia terbang menuju ke arah timur laut melintas muara Teluk Thailand ke Beijing.

WSJ berkata ia tidak jelas sama ada penyiasat mempunyai bukti yang menunjukkan kemungkinan berlaku keganasan atau pengintipan.

"Setakat ini, pegawai keselamatan negara AS berkata tiada sesuatu yang khusus yang menunjuk ke arah keganasan, walaupun mereka tidak menolak kemungkinan itu.

"Tetapi ketidakpastian yang besar tentang di mana pesawat itu menuju, dan mengapa ia nampaknya terus terbang begitu jauh tanpa transponder beroperasi, telah menimbulkan teori di kalangan penyiasat bahawa pesawat itu mungkin telah dikuasai atas sebab-sebab yang tidak jelas kepada pihak berkuasa Amerika Syarikat.

"Ada antara teori itu telah dikemukakan kepada pegawai keselamatan negara dan kakitangan kanan daripada pelbagai agensi Amerika Syarikat, demikian menurut seorang biasa dengan perkara itu," kata laporan itu lagi.

Dalam satu taklimat, WSJ berkata, pegawai telah diberitahu bahawa para penyiasat secara aktif memantau tanggapan bahawa pesawat itu telah ditukar arah "dengan niat untuk menggunakannya kemudian untuk tujuan lain".

Dengan penerbangan selama lima jam, termasuk sejam di udara sebelum terputus hubungan, memungkinkan pesawat itu sampai sejauh Lautan Hindi, sempadan Pakistan atau Laut Arab.

Menurut WSJ, sistem pemantauan enjin pesawat itu disediakan oleh pengeluarnya, Rolls -Royce PLC, dan secara berkala menghantar data tentang keadaan enjin itu, operasi dan pergerakan pesawat itu.

"Sebagai sebahagian daripada perjanjian penyelenggaraannya, Malaysia Airlines menghantar data enjin langsung kepada Rolls -Royce untuk analisis.

"Sistem ini menyusun data dari dalam dua enjin Trent 800 pesawat 777 dan menghantar gambar prestasinya, dan juga ketinggian dan kelajuannya.

"Ia dikumpul dan dihantar dalam setiap 30 minit, kata seorang yang biasa dengan sistem tersebut."

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate