YANG MASIH PANAS...

Serpihan hanya longgokan kayu, bukan MH370


Serpihan yang dikatakan ekor pesawat MH370 hanyalah beberapa longgokan kayu yang ditinggalkan di laut, kata Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam Datuk Azharuddin Abdul Rahman.

Beliau juga berkata Malaysia turut gagal mengesahkan penemuan 'tingkap' pesawat oleh tentera Vietnam yang heboh dikatakan semalam kerana masih tidak disahkan kerajaan negara itu.

"Semalam beberapa pesawat mengesan objek yang nampak seperti bahagian kapal terbang.

"Bagaimanapun kapal yang dihantar mendapati, ia hanyalah batang kayu yang diikat seperti 'pontun' (rakit) kepada kita," kata beliau dalam sidang media di Hotel Sama Sama hari ini.

"Masuk 60 jam kehilangan kapal terbang ini tapi masih tiada sebarang penemuan," kata beliau.

Azharuddin berkata pasukan penyelamat yang terdiri dari 32 pesawat, 40 kapal pelbagai jenis dan lebih 100 tenaga kerja kini sedang mempergiatkan usaha mencari di sekitar 50 batu nautika dari kawasan terakhir isyarat kapal terbang itu dikesan.

Katanya, pasukan negara ini yang dibantu dari Vietnam, China, Singapura, Amerika Syarikat, Indonesia, Thailand dan Australia untuk melakukan pencarian berdasarkan semua maklumat yang diperolehi termasuk di Selat Melaka.

Beliau juga berkata pasukan ini melibatkan pencarian udara setiap hari bermula jam 7 pagi hingga 7 petang manakala pencarian di laut berterusan sepanjang malam.

"Kita telah meningkatkan intensiti pencarian termasuk di Selat Melaka kerana kemungkinan kapal terbang itu berpatah balik. Ini adalah teori, bukan spekulasi tetapi sesuatu yang kita tak boleh tolak sebelum periksa

"Ini julung-julung kali (kita hadapi) misteri kehilangan kapal terbang," kata beliau.

Azharuddin yang merujuk penerbangan MH370 sebagai 'penerbangan malang' berkata pihak penyiasat masih belum dapat memberi fokus siasatan lantaran pihak forensik tiada bahan komposit atau peralatan dijumpai dari pesawat itu.

Beliau berkata Malaysia akan bertemu pakar forensik dari agensi terkemuka antarabangsa seperti Badan Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan (NTSB) dan Federal Aviation Adminstration (FAA) hari ini bagi berbincang soal penyiasatan dan pencarian.

"Kita tiada jangka masa untuk menyiasat dan mencari. Kita akan terus menjalankan siasatan dan mencari," katanya

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate