YANG MASIH PANAS...

Mai Baca Ustaz-Ustaz Yang Suka Dok Mengutuk Puak-Puak Tabligh Dalam Kuliah

Aku cukup meluat dengar segelintir ustaz-ustaz yang suka mengkritik Jemaah tabligh dalam kuliah mereka. Dok kritik orang tabligh bawa mai periuk,kuali,ceret,tong gas pi masjid masak guna air masjid,yang aku pelik bin ajaib bila ahli qaryah buat kenduri,masak di masjid,guna air masjid,pastu panggilla ustaz-ustaz ni mai untuk buat tahlil atau baca doa selamat,masa tu dia tak kritik pulak,tak terpikir pulak depani nasi dan lauk pauk yang dimasak tu mengunakan air masjid,kalau orang tabligh pakai,tobat kena kritik,siap dengan hujjah quran hadis pulak tu….

Lagi satu ustaz-ustaz ni dok kata orang tabligh ni jahil belaka..amboi cakap macam depa tu alim gila,kalau takat pandai berceramah dengan kata-kata yang indah Ezam sesumpah pun boleh bagi ceramah.orang tabligh pi keluar tabligh bukan ajaq kitab bukhori kat orang,depa nak islah diri dan ajak orang mai masjid solat berjemaah,takkan nak tunggu jadi mufti baru boleh ajak orang mai masjid kot??????

Ustaz-ustaz ni kalau ceramah kat majlis maulidur rasul kan ,depa dok suruh kita ikut sunnah nabi,suruh kita cintakan nabi, dengan semangat depa dok bagi ceramah tapi malangnya Seurat janggut pun depa tak biaq,habis depa cukuq,dogoi dagu macam pondan. Patutnya ustaz-ustaz ni kena malu la sikit kat puak-puak tabligh ni,puak tabligh ni,bila depa belajaq satu sunnah,depa terus amal.belajar sunnah janggut,depa simpan janggut,belajar sunnah bersugi,depa bersugi,belajar sunnah pakai kain atas buku lali,depa pakai atas buku lali.yang ni baru alim yang menghidupkan ilmu-ilmu Nabi,bukan takat pandai ceramah ja….

Dok kat orang tabligh tak suka mai kuliah ilmu. Nak mai macammana, ustaz-ustaz ni la dok kutuk dan kritik puak-puak tabligh dalam kuliah depa,sapa nak mai kalau mai dok kena kutuk,jangan kata manusia..beruk pun lari.bukan depa takmau mai kuliah ilmu,tapi ustaz-ustaz ni la dok halau depa secara halus…hai sedih-sedih…

Ustaz-ustaz ni jangan la dok berasa lega sangat sebab dok berdakwah dalam kuliah agama,belum tentu lagi boleh masuk syurga. Dan jangan dok bangga sangat yang hangpa ni dah buat usaha dakwah secara berkuliah. Hangpa kena ingat,hangpa berkuliah,lepas kuliah hangpa dapat `angpau` tapi puak-puak tabligh korbankan harta dan tenaga depa serta berpisah dengan anak isteri dan keluarga semata-mata mengajak umat islam kembali kepada Allah. Kita sepatutnya menghargai usaha depa,bukan mengutuk depa sebab depa buat satu perkara yang mana kita tak mampu nak buat….

Banyak lagi aku nak kata ,tapi aku takmau kata , satgi hangpa kata aku ni anti-ustaz pulak.aku tak anti semua ustaz,aku pun, orang panggil kat aku ustaz padahal pada hakikatnya aku baru nak start ,Cuma aku tak boleh tahan kalau ada orang yang tahu agama tetapi dok mengutuk pejuang agama semata-mata cara perjuangan depa tak sama. Selagimana tak bercanggah dengan agama, gunakanlah cara apapun untuk berjuang. Dan hendaklah kita bantu membantu diantara satu sama lain. Bukan maknanya orang tabligh ni betui semua,ada juga yang otak kering,yang jenis dok kata kat ustaz pun ada,tapi selalunya depanila jadi mangsa.depani kalau kena kutuk depa senyap ja,jadi biaqla aku yang bersuara bagi pihak depa walaupun aku ni bukan karkun( anggota) depa…

Wallahualam

AL-BINORY

3 ulasan:

  1. ni cerita belah mn ni , pasai ustaz2 dok mengata kat org tabligh....kalau betoi2 memang tak patutla. Tp selama aku dok pi kuliah2 kat masjid tak pernah la pulak aku dengaq mn2 ustaz dok mengata kat org2 tabligh ni...yg puji ada la...pasai tak semua orang mampu buat mcm org2 tabligh buat. Yg peliknya org2 tabligh ni memang payah nak pi dengar kuliah2 kat masjid kecuali yg buat kuliah tu org tabligh sendiri...kalau tak pi dengaq pasai alasan kononnya ustaz2 dok mengata kat depa tu tak masuk akai langsung....yg nampak nyata org tabligh ni hanya bercampur sesama meraka sj....tak suka campur dgn org awam....
    Satu lg bab kebersihan....kerapkali aku tengok masjid atau surau yg didatangi org2 tabligh berhari-hari akan ada masalah kebersihan.... sepatutnya mereka ni harus lebih bersih dan mengutamakan kebersihan lebih dr org lain....

    BalasPadam
  2. Aku ni bukan la join tabligh tapi pernah ikut2 jap kawan 3 tahun lps . Aku pernah dgr ttg tabligh ni masa zaman sekolah dulu,dlm 20 tahun yg lepas, mereka cakap org tabligh ni kotor, tinggal anak bini, buang Tv tolak dunia dan mcm2 lagi. Pendekkn cerita, 3 tahun lepas sajer ikut kawan utk beberapa hari. Agak terkejut juga bila tengok diorang ni tak mcm apa yg aku dgr dan set dlm pikiran aku sejak berbelas tahun sebelum itu. Pertama bab tinggal bini. Diorang ni sebelum keluar, mereka memang akan make sure duit dan makanan yg cukup kena ditinggalkan pada keluarga. Kedua bab kebersihan tu tak mcm yg cerita yg pernah aku dgr. Dan yang paling terkejut ialah background mereka2 yg aku join ni mmg bukan calang2. Manager, accountant, businessman, tapi bukanlah semuanya professional, ada jugak yg hanya eksekutif. Masa smpai masjid, aku tgk kete2 besar tu ingatkan org2 yg datang bersembahyang di masjid tu yg pakai tapi rupa2nya jemaah2 Tabligh ni yang pakai. Aku juga mula berpendapat mereka2 ni hebat didalam pengurusan masa diantara keluarga, kerjaya/perniagaan dan kerja2 dakwah. Kalau diizin Allah, aku rasa mcm nak join secara lebih serius sikit sbb sebelum ni cuma ikut2 kawan jer..

    BalasPadam
  3. di jemput tuan blog berdiskusi di blog http://urusanulama-hl.blogspot.com/

    BalasPadam

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).



Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT

Membangun Bersama Islam

Blog Archive


"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ikut Melalui Email

Translate