YANG MASIH PANAS...

6 Cara Anda Diintip
1.Foto Geotagged

Masukkan gambar ke laman rangkaian sosial dan anda memberi peluang untuk penjahat untuk merompak anda. Bersama-sama didalam gambar yang diambil terdapat maklumat lengkap lokasi gambar itu diambil. Ia adalah suatu perkara yang mudah untuk-bakal-pencuri untuk mencari frasa yang mudah seperti "bercuti," menemui alamat rumah melalui geotags, dan merompak rumah yang diketahui bahawa penghuninya tiada di rumah kerana keluar bercuti..


2.iPhone Tracking

IPhone merevolusikan industri telefon pintar dan dengan cepat menjadi satu perkara yang mesti dimiliki. Tetapi ia telah didedahkan bahawa iPhone menyimpan maklumat mengenai pengguna dan lokasi semasa, dan maklumat tersebut dibiarkan tidak berkunci..menjadikan ia mudah untuk pengodam menembusi dan mencuri maklumat  dan mengetahui lokasi dengan tepat.Bagaimanapun Apple menafikan hal tersebut..
3.Pakaian dalam di Walmart

Menurut Wall Street Journal, Walmart mula memasang tag RFID radio ID yang kerap dan berterusan memancarkan isyarat. Berfungsi untuk mengesan dan merekod jumlah pakaian yang telah dijual dan yang masih ada di dalam stok simpanan..Namun anda masih boleh membuang tag tersebut jika tahu di mana hendak mencarinya..Tetapi membuka peluang kepada perompak untuk mencari tag tersebut yang telah dibuang kemudian mendapat maklumat di mana pakaian itu di beli..seterusnya perompak dapat membuat andaian bila dan di mana anda akan membeli belah selepas ini.

4.Kupon Dalam Talian
Dalam dunia yang banyak melibatkan talian,pembeli perlu berhati-hati dengan apa yang dibeli dan juga kupon yang mereka miliki.Tersembunyi di antara Bar Code  adalah,maklumat terperinci tentang siapa yang mencetak dan bila ianya dicetak,serta keyword yang digunakan untuk sampai kepada kupon itu,IP address ,malah maklumat Facebook juga ada disimpan.

5.Kupon Telefon
 Peniaga pada masa ini telah cuba bereksperimen dengan teknlogi membeli belah menggunakan telefon bimbit,di mana pengguna boleh menggunakan telefon untuk mendapatkan diskaun..Walaupun syarikat syarikat tersebut menjanjikan sistem keselamatan yang kuat,namun kerisauan itu tetap ada..Maklumat di talian memang sangat mudah ditembusi dan mudah disalah gunakan oleh orang lain.

6.Facebook
 Facebook mempunyai pengguna yang sangat ramai dan semakin meningkat dari hari ke hari..Kebanyakkan pengguna tidak menyedari meletakkan terlalu banyak maklumat pada akaun Facebook mereka..Gambar yang lengkap,tempat tinggal,keluarga terdekat,pekerjaan dan aktiviti semasa semua didehkan di laman sosial tersebut..Mudah bagi orang lain untuk mengetahui maklumat peribadi anda.Banyak kes dilaporkan mengatakan rumah mereka dirompak ketika mereka tiada di rumah kerana keluar bercuti..Perompak mendapat tahu pemilik rumah itu tiada di rumah setelah melihat Wall Facebook pemilik rumah tersebut mengatakkan "Saya sedang bercuti selama seminggu"

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate