YANG MASIH PANAS...

Depa Kata Rais Yatim " Badut Sarkis " Betoi Ka ? Aku Tak Kata Depa Yang Kata...


Nampaknya Timbalan Ketua Menteri Sabah yang juga merangkap Timbalan Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS) Datuk Dr Yee Moh Chai marah betul dengan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia, Datuk Seri Utama Dr Mohd Rais Yatim sehingga berani mencemoh “Rais Buat Janji Kosong’ seperti yang tersiar di akhbar-akhbar tempatan di Sabah. Tindakan Yee mengkritik menteri berkenaan kena pada tempatnya dan mendapat pujian daripada segenap lapisan rakyat Sabah atas keberaniannya menyuarakan dan mengherdik Rais demi kepentingan rakyat Sabah.


Dalam penyelidikan Sabahkini Net mengenai pergeseran antara Yee den Rais, sesetengah orang bersetuju dan selebihnya tidak setuju kerana akan menjadikan ‘Perang Dingin’ yang dibimbangi selama ini benar-benar wujud. Majoriti rakyat Sabah menyokong tindakan Yee meludah muka Rais, namun mengharapkan lebih daripada itu termasuk menelanjangkan Rais dengan mendesak SPRM menyiasat siapa yang mendapat kontrak


Jalur Lebar, membekal laptop dan penyelenggaraan, sebagaimana yang didedahkan blogger Rocky Bru sebelum ini. Seorang aktivis politik, Ahmad Ismail menyatakan, tindakan Dr Yee menegur sikap Rais yang tidak menepati janji-janjinya kepada rakyat Sabah dalam beberapa hal, membuktikan pemimpin di peringkat persekutuan tidak begitu ikhlas untuk membangunkan negeri Sabah dalam beberapa aspek yang diperlukan.


Kata Ahmad lagi, rakyat Sabah bukan ‘Anti Semenanjung’ atau ‘Anti Kerajaan Persekutuan’ tetapi Menteri Pusat tidak berlaku adil dalam pengagehan projek pembangunan dan gagal menaiktaraf kemudahan asas di Sabah, termasuk kemudahan ICT. “Wahai Rais yang lembut gigi dari lidah, mana sudah perginya Jalur Lebar ke negeri Sabah?


Jangan terlalu banyak menabur janji kerana rakyat Sabah sudah serik dipermainkan menteri tidak jujur seperti Rais,” ujar Ahmad Ismail lagi. Baru-baru ini, kata Ahmad, menteri berkenaan ada memberikan sumbangan sebanyak RM20,000 kepada Masjid Kampung Air Sandakan melalui program Nadwah Suara Rakyat.


Derma tersebut disalurkan melalui Jabatan Hal Ehwal Khas Sabah yang disampaikan sendiri oleh Pengarah jabatan berkenaan, Abdul Manap Lakariba kepada Pengerusi Masjid Mussin Yasin. Kata Abdul Manap, bagi pihak Rais, dalam ucapan ringkasnya derma ini adalah atas simpati Rais kepada penduduk kawasan Batu Sapi dan ia juga merupakan sebahagian daripada menunaikan janji-janjinya kepada rakyat Batu Sapi semasa pilihanraya kecil Parlimen kawasan berkenaan tahun lalu.


“Bukankah semua ini sandiwara semata-mata untuk mengaburi pandangan mata rakyat di kawasan Batu Sapi sahaja. Janganlah percaya pemimpin lidah bercabang seperti Rais ini,” ujar Naib Ketua Cabang Batu Sapi, Zainuddin Hassan. Tegas Zainuddin, pemimpin seperti Rais hanya layak menjadi ‘Badut Sarkas’ kerana mempunyai rekod politik yang buruk dan kini sering mendatangi Sabah kerana namanya sudah tidak laku lagi di Semenanjung.


Bagaimanapun, kata Zainuddin, keceluparan Rais berjanji dan memungkiri janji kerana ramai rakyat Batu Sapi terpedaya dengan janji manis BN agar mereka memilih calon BN untuk meneruskan pembohongan. Dalam pada itu, Sabahkini.Net sebentar tadi menerima maklumat daripada seorang bapa kepada murid sekolah di Kuamut, Baino Kangkulad, berpendapat bahawa ‘Rais kencing di kepala mereka’ melalui pemberian laptop percuma kepada anaknya.


“Anak saya dan kawan-kawannya kini banyak membuang masa dengan bermain ‘game’ dengan laptop yang diberikan kerana tidak ada kemudahan jalur lebar di Tongod dan Kuamut,” ujar Baino yang kesal kerana Rais mempersenda rakyat Sabah seperti dalam filem Do Re Mi, ‘ada macis tak ada rokok, mencece mencece mencece!’

/Sabahkini

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate