10 LARANGAN DALAM BULAN RAMADHAN...

 

1. JANGAN LEMAH HATI :

Sebab bila lemah hati jasad akan turut lemah, lawan malas dan lawan ngantuk

2. JANGAN TINGGAL SOLAT :
jangan heran bila ada je orang puasa tapi tak solat so tegur2 la kalau ada orang mcm tu yg kita nampak

3. JANGAN BOROS WAKTU BERBUKA :
Bulan ramadhan ni bukan bulan makan2 tapi bulan ibadah, ustaz pesan kalau nak ke bazaar ramadhan jangan ramai2 tapi p sorang2 supaya tak beli banyak ^_^

4. JANGAN TINGGAL QIAM :
Bangunlah disepertiga malam untuk mengabdikan diri kepada ALLAH tambahan pula pahala berganda2 dalam bulan ramadhan ni

5. JANGAN SIBUK DENGAN SAHUR HINGGA LUPA SUBUH :
Ni biasanya berlaku di rumah,makanan banyak so makan kenyang2 sampai tak larat tunggu subuh dah terlelap sampai pagi

6. JANGAN TUNJUK AURAT :
Aurat ni wajib tutup mknanya berdosa tayang aurat. Orang yang buka aurat rosak pahala puasa rosakkan pula pahala puasa orang lain. kesian la kat orang lebih2 lagi diri sendiri...

7. JANGAN TERLALU BANYAK TIDUR :
Tahulah puasa letih sikit tapi janganlah bayak sangat tidur
(makhruh taw)malah ada yang sampai sepanjang siang tidur. kalau tidur qailullah(tidur sekejap waktu siang untuk sedia tenaga bagi digunakan waktu malam) tak jadi masalah la...

8. JANGAN TINGGAL TERAWIH TANPA SEBAB :
Rasulullah tak pernah buat terawih kurang dari 20 tapi umat akhir zaman ni bukan setakat terawih lapan je malah tak pi terawih langsung. terawih ni sunat muaqqad lagipun cuma ada di bulan ramadhan je,rugi besar tak buat terawih ni apatah lagi kalau ini adalah ramadhan terakhir kita.

9. JANGAN KURANGKAN BACA AL QURAN :
Sepatutnya bulan ramadhan ni makin banyak mengaji tapi ada pula orang yang semakin kurang mengaji. sebab? terbanyak tidur la katakan...

10. LAILATUL QADAR JANGAN LAILATUL KAMDAR :
Sepuluh malam terakhir ni kita patut ikhtikaf di masjid tapi nak ikhtikaf macam mana kalau dah seharian shopping sampai tak larat bangun malam.

wallahualam..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).



Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT

JOM INFAQ

JOM INFAQ

Membangun Bersama Islam

KLIK "LIKE" TANDA ANDA MENYOKONG KAMI

About Me

Foto Saya
SELAMA, PERAK DARUL RIZDUAN, Malaysia
Hamba Allah yang inginkan keredhoanNYA

Blog Archive


"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ikut Melalui Email

Translate