YANG MASIH PANAS...

Bolehkah Yahudi Berdoa di Masjid al-Aqsa?

Yerusalem Timur – Kontroversi kaum Yahudi yang meminta parlemen Israel, Knesset, untuk membolehkan mereka beribadah kompleks Masjid al-Aqsa, mendapat tentangan keras dari umat Islam di Palestina.
Headline
Kalau Israel tetap ngotot, kata Bsiso, berarti pemerintah Israel benar-benar bermain api. “Israel harus mengendalikan nafsunya,” tambah Bsiso.“Tidak diragukan lagi, masalah ini berpotensi akan memprovokasi warga biasa berekasi keras dibanding masalah lainnya,” ujar Ihab Bsiso, kepala kantor urusan media pemerintah Palestina di Ramallah, Tepi Barat Sungai Yordan, tulis Al Jazeera, Rabu (12/11/2013).
Seorang wanita juru bicara Kementerian Luar Negeri Israel, yang tak mau disebut nama, mengatakan: “Saya setuju. Masalah ini sangat sensitif dan bisa memicu ledakan besar. Saya percaya draf undang-undang yang membolehkan orang Yahudi berdoa di situs suci itu tak bakal lolos. Pemerintah dan perdana menteri Israel menyadari potensi keputusan ini bakal bercabang-cabang.”
Hingga beberapa pekan lalu, sebagian besar para cerdik pandai Palestina menampik kemungkinan warga Palestina akan bergolak dalam waktu dekat.
Namun draf undang-undang yang membolehkan orang Yahudi berhak berdoa di lapangan terbuka Masjid al-Aqsa membuat para pengamat tergerak meninjau kembali penilaian mereka sebelumnya. Darf yang masih dibahas di Knesset, harus merujuk pada “waktu dan ruang” bagi orang Yahudi yang berharap bisa bersembahyang di sana.
Haram al-sharifatau “tempat suci” sudah menjadi tempat khusus bagi umat Islam sejak orang-orang Arab menduduki Palestina pada abad ke 7. Namun, Masjid al-Aqsa itu dibangun di atas Kuil Gunung (Temple of Mount), salah satu situs suci orang Yahudi. Di situlah letak permasalahannya.
Sejak Israel menduduki Jerusalem pada 1967, tempat suci ini menjadi saksi beberapa kejadian provokasi. Pada 1969, mimbar indah Masjid al-Aqsa pernah dibakar oleh Denis Michael Rohan, Zionis-Kristen asal Australia.
Ia merasa Yerusalem dikuasai oleh Sultan Saladin setelah menang dalam perang salib melawan Romawi pada tahun 1187. Pada 1982, Alan Goodman – tentara Israel keturunan Yahudi Amerika memberondong orang-orang yang sedang salat di Kubah Batu, dan membunuh dua orang dan melukai 11 orang lainnya.
Pada tahun 2000, pemimpin oposisi Ariel Sharon mengunjungi Kuil Suci dan ditemani 1.000 polisi yang ngotot bilang situs suci Islam ini “tetap di tangan kami”. Ini provokasi yang memicu ‘perang batu” Intifada Kedua.
Kaum Muslimin memandang ulah kaum Yahudi di situs suci ini merugikan mereka dan termasuk menyerang keyakinan mereka sendiri. Sheikh Muhammed Hussein menganggap, perusakan Masjid al-Aqsa sama saja dengan merusak Ka’bah di Mekkah.
Orang Israel juga menyebut situs ini secagai tempat suci. Hingga beberapa tahun lalu, Kepala Rabbi (ulama) di Israel mengeluarkan fatwa yang melarang kaum Yahudi berdoa atau bahkan berjalan di Kuil Gunung. Kaum Yahudi hanya boleh berdoa di “tembok luar”. Tetapi belakangan Pusat Rabbi sepertinya melonggarkan aturan itu.
Namun juru bicara Kepala Rabbi menyangkal ada perubahan kebijakan terkait laranga beribadah di titik suci umat Islam ini. “Itu masih berlaku,” kata David Lau, juru bicara Kepala Rabbi Israel.
Para ulama Islam menganggap situs itu juga amat penting bagi penganut agama Yahudi (Yudaisme). Namun hingga sekarang kaum Yahudi tetap tegak berdiri meskipun tanpa Kuil Gunung atau Yerusalem.
“Tempat ini memang khusus sebagai rumah umat Islam bersembahyang selama 14 abad tanpa terputus. Kami umat Islam tidak boleh menyerah pada keinginan dan mitos Yahudi,” kata Ikrema Sabri, imam di Masjid al-Aqsa. [tjs]

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate