YANG MASIH PANAS...

Diadili, Presiden Morsi Melawan Seperti Singa

Kairo – Presiden terkudeta Mohamed Morsi dihadapkan ke pengadilan, Senin (4/11/2013), dengan tuduhan terlibat dalam pembunuhan warga yang berunjuk rasa. Namun di pengadilan Morsi menolak untuk diadili dan menegaskan bahwa ia adalah presiden Mesir yan sah.
Headline
Presiden terkudeta Mohamed Morsi - aljazeera.com
Pengadilan itu akhirnya ditunda hingga 8 Januari 2014. Kemunculan Morsi di pengadilan itu merupakan yang pertama kali ia keluar dari tahanan rahasianya sejak ia dikudeta oleh militer pada 3 Juli 2013.
Di depan pengadilan Morsi tampil dengan sangat tegar, bahkan pengacaranya menggambarkan Morsi seperti seekor singa. Morsi menolak diadili dengan alasan pengadilan ini merupakan bagian dari kudeta terhadap dirinya. Ia juga menegaskan masih merupakan presiden Mesir yang sah sesuai hasil pemilu yang jujur dan adil.
Morsi bahkan menolak untuk didampingi pengacara dan menyatakan mampu membela diri sendiri. Jaksa dan hakim yang mengadilili tidak berbuat banyak menghadapinya. Karena itu, pengadilan akhirnya dibubarkan dan ditunda hingga Januari tahun depan.
Penasihat hukum Morsi, Mohammed Tousson, mengatakan kepada Al Jazeera, “Kami yakin presiden Morsi bisa membela diri sendiri. Perlu saya tegaskan bahwa Morsi tampil seperti seekor singa di pengadilan. Ia mengatakan masih presiden yang sah dan dia tidak mengakui pengadilan yang merupakan bagian dari kudeta,” kata Tousson.
Selama empat bulan dalam tahanan Morsi dijaga sangat ketat bahkan tidak diizinkan untuk bertemu pengacaranya. Selama itu ia hanya dua kali berbicara dengan keluarganya melalui telepon dan menerima dua delegasi asing. Selebihnya, ia diisolasi oleh tentara di sebuah tempat yang dirahasiakan.
Tim pengacara Morsi juga tidak diberikan akses untuk menemuinya. Mereka hanya dikirimi dokumen mengenai kasusnya pada Sabtu malam (2/11/2013) atau dua hari sebelum sidang digelar. Padahal, berkas kasusnya sudah selesai 20 hari yang lalu. [Al Jazeera/tjs]

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate