YANG MASIH PANAS...

Rwanda Guna Askar Kanak-KanakAMERIKA Syarikat (AS) mengenakan sekatan ke atas Rwanda berhubung penggunaan askar kanak-kanak oleh pemberontak di Republik Demokratik Congo (DR Congo).

Penolong Setiausaha Negara bagi Hal Ehwal Afrika Linda Thomas- Greenfield berkata, AS menggunakan Akta Perlindungan Askar Kanak-kanak 2008 dalam mengenakan sekatan ke atas Rwanda.

“Langkah awal diambil adalah menamatkan bantuan kewangan dan ketenteraan dalam tahun fiskal 2014 bermula 1 Oktober. Tetapi, kami masih menyokong tentera pengaman di sana termasuk kalangan tentera kanak-kanak," katanya.

 Jurucakap Timbalan Jabatan Negara Marie Harf berkata, Rwanda dikenakan sekatan kerana menyokong gerakan pemberontak M23 yang disifatkan sebagai kumpulan pemberontak yang terus aktif merekrut dan menculik kanak-kanak serta mengancam kestabilan di DR Congo Timur.

Pemberontak M23 diasaskan bekas pemberontak Tutsi yang digabungkan ke dalam tentera Congo di bawah perjanjian damai 2009.

Pada April 2012, M23 mengangkat senjata terhadap bekas rakan-rakan mereka dan melancarkan pemberontakan untuk memusnahkan bahagian timur DR Congo yang kaya dengan sumber mineral.

Lebih 550 askar kanak-kanak dibebaskan

Pejabat PBB bagi Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan (OCHA) melaporkan, lebih  550 kanak-kanak meninggalkan perkhidmatan tentera yang disertai di barat daya Wilayah Katanga.

Timbalan Ketua Komunikasi OCHA, Sylvestre Ntumba Mudingayi berkata, kempen kesedaran supaya kanak-kanak berkenaan meninggalkan kumpulan tentera  itu dianggap berjaya selepas 557 kanak-kanak meninggalkan kumpulan terbabit antara Mac dan Ogos.

Menurutnya, kumpulan bersenjata di utara Katanga dan kumpulan pejuang Mai Mai menggunakan tentera kanak- kanak secara paksa.

"Seramai 444 askar kanak-kanak kini tinggal di rumah perlindungan, manakala 113 kembali semula ke pangkuan keluarga, manakala 27 kanak-kanak menyertai tentera kerajaan menerima gaji penuh terakhir dan jaminan keselamatan,” katanya.

Kini, kesemua kanak-kanak itu, diberi bantuan persekolahan dan pendidikan moral. Kebanyakan daripada mereka mempunyai karakter 'ganas' kerana kesan daripada latihan ketenteraan yang keras

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate