YANG MASIH PANAS...

Kekuatan ATM-TNI


Rakyat Malaysia selalu dikutuk dan dicaci warga Indonesia dan yang selalu kita dengar adalah "malingsia mari perang". Rakyat Indonesia selalu mengajak negara kita berperang dengan mereka. Adakah peperangan itu patut berlaku? Dibawah adalah kajian saya tentang masalah ini.


Kekuatan Tentera Darat:-
Komando GGK
Indonesia mempunyai jumlah tentera antara yang paling besar di dunia. Tetapi kita perlu bijak jumlah tentera bukanlah ancaman. Tentera perlu mengatur strategi yang berkesan.Secara ringkasnya ATM lebih diperlukan oleh Tentera UN berbanding TNI. Pasukan elit Malaysia antara yang paling dikenali apabila menjadi hero pada konflik di Somalia. Anda pernah tonton cerita Black Hawk Down? di dalam cerita itu tiada langsung penghargaan kepada tentera Malaysia. ATM telah bertempur dengan pengganas selama 8 jam apabila pasukan konvoi Pakistan melarikan diri dari melindungi ATM. Dan apabila Helikopter Black Hawk ditembak jatuh tentera Malaysia lah yang menyelamatkan meraka dan menumpaskan tentera Farah Aidid(pengganas). Seorang tentera Malaysia terkorban.Peristiwa inilah yang menyebabkan pasukan Elit ATM itu dikenali dan disegani oleh pasukan elit tentera lain terutama US Ranger. Manakala Tentera Indonesia lari dari medan perang di Lubnan apabila digertak Israel. Anda boleh tgk video itu di YOUTUBE.
Kapal selam Scorpene milik TLDM
Kekuatan Tentera Laut:-
TNI lebih maju dari segi kuantiti kapal perang dan kapal selam(4 buah), tetapi tentera kita lebih pakar dalam menaiktaraf kapal perang dan ataupun mempunyai senjata lebih hebat dan maju contohnya kapal selam Malaysia di tukarkan kepada versi yang lebih senyap dan pantas. TLDM juga mempunyai radar untuk mengesan kapal selam yang bagus. Secara ringkasnya kekuatan TLDM dan TNI-AL adalah 50-50.Kekuatan Tentera Udara:-
SU-30mkm
MIG-29N
Hawk 108/208
F/A 18D
Dari segi kekuatan tentera udara memang TNI tidak boleh menandingi kita. Sebenarnya TUDM pernah membeli pesawat pengangkut dari Indonesia itupun untuk membuat bantuan kemanusia bukan untuk membawa tentera. Dari segi pesawat pejuang Indonesia seakan-akan sama seperti kita tetapi pesawat kita lebih maju dan versi yang dibuat khas untuk Malaysia. Mampukah pesawat SU-30mki/mk2 (TNI) vs SU-30mkm yang memiliki senjata BVR. dan sistem radar yang canggih. Larat ker SU-27 (TNI) vs MIG-29N TUDM. Bolehkah F-16 Falcon (TNI) vs F/A 18 Hornet TUDM. Bolehkah HAWK 100/200 (TNI) vs Hawk 108/208 TUDM. Sebenarnya TUDM membeli hawk hanya untuk latihan keras atau perang tetapi senjatanya lebih maju dari pesawat tempur hawk indonesia. Dan sekarang ini TUDM sedang mempertimbangkan 4 pesawat Multirole baru untuk berkhidmat iaitu EuroFighter Thypoon(NATO), SAAB Grippen (Sweden), Dassault RAFALE (France) dan F/A 18 SUPERHORNET(USA) , kesemua pesawat ini adalah pesawat terbaik didunia tetapi SU-30mkm tetap dihadapan. Bagi saya Eurofighter Thypoon yang paling sesuai kerana mampu membuat serangan darat yang berkesan dan memilik sistem radar canggih AWACS.
EUROFIGHTER THYPOON

Malaysia juga mempunyai sekutu yang kuat dan besar antaranya New Zealand, Australia, Singapura, Great Britain dan Russia yang menjadi pembekal pesawat yang hebat serta pendidik kepada pakar-pakar di Malaysia untuk membuat pesawat sendiri.Pada masa sekarang ini pun Malaysia sudah mempunyai pesawat peninjau dan pemintas tanpa jutruterbang (UAV atau DRONE) pesawat peninjau ini telah ditempah oleh Indonesia juga. Setakat ini saja info dari saya, sebarang kesilapan sila komen.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate