YANG MASIH PANAS...

KISAH PENCURI LEMBU : PELIK TAPI BENAR (MENARIK)


Ada sebuah negeri di zaman dahulu kala yang mengamalkan peraturan yang pelik tetapi diamalkan kerana Tok Demangnya mahukan peraturan di gunakan di negeri tersebut. Negeri itu diberi nama Milisial. Tok Demang itu pula bernama Ehjab Gir.

Di bawah pentadbiran Ehjab Gir ini ramai-ramai memanda-manda menteri ada yang jantan dan ada yang betina. Antara memanda menteri betina ialah Shih Rijit yang rupanya ada iras-iras pelakon pentas negara Andaia bernama Jaha Cilau yang letaknya agak jauh dari Milisial.

Maka ditakdirkan berlaku satu peristiwa di mana sekawan lembu dicuri dan disembunyikan di sebuah desa bernama Gomonchah dalam daerah Tumping. Kalau hendak dikirakan jumlah lembu tersebut puluhan ribu malah mungkin ratusan ribu tetapi yang peliknya entah ke mana perginya lembu-lembu tersebut.

Dengan tidak disangka-sangka, kejadian mencuri lembu itu disedari oleh seorang anak muda Rafaza nama anak muda tersebut. Rafaza ini memang agak dikenali di negeri tersebut kerana dia mempunyai otak yang geliga dan pernah menuntut ilmu sampai ke seberang sungai di negeri yang agak jauh dari Milisial iaitu Unatod Kangdiman.

Sebaik sahaja Rafaza mendapat tahu bukti-bukti bahawa lembu-lembu itu dicuri maka Rafaza melaporkan kejadian itu berserta dengan bukti-bukti yang beliau dapat dari orang yang boleh dipercayai. Laporan Rafaza dibuat di rumah pasong Key Elumpir dan pihak berkuasa berjanji untuk ianya disiasat. Rafaza memberikan bukti bahawa ahli keluarga Shih Rijit terlibat dengan kejadian curi lembu tersebut.

Rafaza juga menunjukkan bukti bagaimana keluarga Shih Rijit memiliki harta yang banyak di mana mereka membeli harta tersebut dengan duit lembu tersebut.

Tidak lama selepas itu pihak berkuasa memberitahu bahawa tiada kes kecurian. Lembu itu pergi sendiri ke Gomonchah Tumpin tanpa di halau atau ditangkap oleh sesiapa pun. Pihak berkuasa berkata lembu-lembu cerdik dan terpelajar malah ada antara lembu-lembu tinggal di rumah-rumah besar yang mewah di beberapa tempat di Key Elumpur dan Sangapooorah jiran Milisial.

Maka Rafaza bersedih sebab beliau memang yakin bahawa kejadian itu berlaku dan banyak bukti-bukti sahih ada diserahkan kepada pihak berkuasa.

Malangnya Rafaza lupa kerana terlalu lama berkelana di Unatod Kangdiman, bahawa di negeri Milisial orang yang mengadu dan membuat tuduhanlah yang akan dihukum dan dipasong manakala yang dituduh melakukan kesalahan akan terlepas dan disanjung pula. Apatah jika orang yang dituduh ada kaitan dengan memanda menteri atau orang besar-besar.

Rakyat negeri Milisial memang sudah lama meluat dan menyampah dengan Ehjab Gir tetapi mereka belum berpeluang untuk menukar pemerintahan negeri tersebut kerana pemilihan pemimpin di negeri tersebut ditangguhkan sehingga ke tarikh yang Ehjab Gir dan isterinya Hamsor Nicnic sahaja yang tahu.

Akhirnya Rafaza yang ditangkap dan dihukum dengan hukuman yang berat. Menangis tidak berlagulah Rafaza ....................

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate