YANG MASIH PANAS...

Keteladanan Nabi Ibrahim 'Alaihissalam
Makam Nabi Ibrahim a.s


Dalam lintasan sejarah kenabian, nama Nabi Ibrahim Alaihissalam, merupakan nama yang sudah tidak asing lagi bagi umat Islam. Selain dikenali sebagai salah seorang rasul ulul azmi (yang memiliki keteguhan), beliau juga sering disebut sebagai Khalilullah (kekasih Alloh Subhaanahu wa Ta’ala), dan Abul Anbiya' (bapa kepada para nabi). Tulisan singkat ini memberikan sedikit gambaran tentang perilaku kehidupan beliau untuk dijadikan teladan.

Keadaan di zaman Nabi Ibrahim a.s.

Nabi Ibrahim Alaihissalam dilahirkan di dalam lingkungan penyembah berhala, termasuk bapanya sendiri, Azar, namun situasi ini tidak memberi pengaruh terhadap dirinya. Hal ini disebabkan sikap yang beliau miliki. Suatu ketika beliau bertanya kepada bapanya tentang penyembahan berhala ini. Sebagaimana dalam firman Alloh Subhaanahu wa Ta’ala, yang artinya:

"Dan (ingatlah) di waktu Ibrahim berkata kepada bapanya Aazar: "Pantaskah kamu menjadikan berhala-berhala sebagai tuhan-tuhan. Sesungguhnya aku melihat kamu dan kaummu dalam kesesatan yang nyata".
(QS: Al-An'am: 74)

Demikianlah keteguhan iman beliau, kesesatan tetap beliau katakan sebagai kesesatan meskipun dihadapan ayahnya sendiri, sehingga di dalam riwayat lain mengatakan beliau akhirnya diusir oleh ayahnya. Nabi Ibrahim juga mencari siapakah sesembahan (Tuhan) yang sebenarnya. Tatkala beliau melihat bintang, beliau berkata "Inilah Tuhanku," namun ketika bintang itu tenggelam , beliau berkata: "Saya tidak suka yang tenggelam", demikian juga ketika melihat bulan dan matahari yang sama keadaannya seperti bintang yang tenggelam.
Bulan dan matahari yang pasti tenggelam


Akhirnya kerana merasakan bahawa objek objek di alam ini tidak ada yang patut untuk disembah maka beliau berkata, sebagaimana dalam firman Allah s.w.t, yang berbubyi:


"Sesungguhnya aku menghadapkan diriku kepada Tuhan yang menciptakan langit dan bumi dengan cenderung kepada agama yang benar dan aku bukanlah termasuk orang-orang yang mempersekutukan Tuhan."

Kisah ini membuktikan bahawa hanya dengan berfikir dengan sihat dan hati nurani saja (fitrah), beliau dapat menjadi muslim yang muwahid (lurus tauhidnya) meskipun keadaan persekitarannya tidak mendorong beliau. Dan ini menunjukan bahwa fitrah manusia pada dasarnya adalah bertauhidkan Tuhan. Bagaimana dengan kita sebagai umat Islam sekarang ini? Bukankah selain memiliki akal dan hati nurani, kita juga mempunyai pembimbing berupa Al-Qur'an dan As-Sunnah. Masihkah kita menghindari kemusyrikan, bidaah dan kemungkaran-kemungkaran yang kita lakukan dengan alasan keadaan sekitar yang memaksa? atau sudah menjadi tradisi?

Karoeke semasa majlis perkahwinan yang sudah menjadi "trend". Tidak berdosa?


Cerdas, diplomatik dan berani

Hal ini dibuktikan ketika beliau berhadapan dengan penguasa musyrik yang bernama Namrud, raja yang memerintah Mesopotamia purba (Kini dikenali negara Iraq). Firman Allah Subhaanahu wa Ta’ala, artinya:


"Apakah kamu tidak memperhatikan orang yang mendebat Ibrahim tentang Rabbnya (Allah) kerana Allah telah memberikan kepada orang itu pemerintahan (kekuasaan). Ketika Ibrahim mengatakan: "Rabbku ialah yang menghidupkan dan mematikan". Orang itu berkata: "Saya dapat menghidupkan dan mematikan". Ibrahim berkata: "Sesungguhnya Allah menerbitkan matahari dari timur, maka terbitkanlah dia dari barat," lalu hairan terdiamlah orang kafir itu; dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang zalim."
(QS: Al-Baqarah: 258)

Raja Namrud disembah oleh rakyatnya (ilustrasi pelukis)


Dalam tafsir disebutkan bahawa yang dimaksud orang yang diberi kekuasaan adalah Namrud, maksud ayat: "Saya dapat menghidupkan dan mematikan" ialah membiarkan hidup seseorang dan membunuh yang lainya. Sedar akan kekuasaan Namrud yang boleh bertindak melulu maka Nabi Ibrahim menyampaikan hujjah yang mampu membuatkan Namrud diam. Nabi Ibrahim mengarahkan Namrud menerbitkan matahari dari barat jika memang benar Raja Namrud mempunyai kuasa.

Kecerdasan Nabi Ibrahim juga tertulis di dalam kisah lainya. Tatkala beliau menghancurkan berhala-berhala para musyrikin, beliau tinggalkan satu berhala yang paling besar. Ketika dalam persidangan, beliau ditanya tentang siapa yang menghancurkan berhala-berhala itu. Nabi Ibrahim menjawab: "Tanyakan saja kepada berhala yang paling besar yang belum rosak itu! Sebenarnya jika para musyrikin itu mahu menggunakan akalnya, mereka sudah tahu dengan maksud jawapan Nabi Ibrahim tersebut. Namun kerana kebodohan mereka, mereka pun balik mengumpat: "Bagaimana kami boleh bertanya kepadanya, bukankah dia hanya sebuah patung yang mati? Maka dijawab lagi oleh Nabi Ibrahim dengan nada yang lebih tegas: "Jika sudah tahu itu benda mati mengapa kamu semua menyembahnya?"

Inilah bukti kecerdikan dan kehebatan beliau dalam berdiplomasi. Memang banyak orang cerdik pemikirannya, namun jika berhadapan dengan penguasa atupun pembesar, ramai yang kehilangan kecerdikannya itu dan terikut ikut dengan penguasa.

Memiliki ketaatan yang tinggi

Mari kita renungkan firman Allah s.w.t yang mengisahkan tentang perintah penyembelihan Nabi Ismail:


"Maka tatkala anak itu sampai (pada umur sanggup) berusaha bersama-sama Ibrahim, Ibrahim berkata: "Hai anakku sesungguhnya aku melihat dalam mimpi bahawa aku menyembelih-mu. Maka fikirkanlah apa pendapatmu!" Ia menjawab: "Hai bapaku, kerjakanlah apa yang diperintahkan kepadamu; insya Allah kamu akan mendapatiku termasuk orang-orang yang sabar".

Perintah menyembelih anak bukanlah perintah yang biasa. Namun demikian, Nabi Ibrahim tetap mahu melakukannya, tetapi akhirnya diganti oleh Allah s.w.t dengan seekor lembu. Jika bukan kerana ketaatan yang ditunjukkan ini, sudah tentu Nabi Ibrahim tidak sanggup untuk melakukannya.

Telah kita fahami pada awal artikel ini, bahawa beliau adalah seorang yang kritis, cerdik dan diplomatik serta berani. Namun sifat itu semua sama sekali tidak berlaku di hadapan Allah s.w.t. Kalaulah nabi Ibrahim terbawa bawa sifatnya itu bila berhadapan dengan ujian Allah berikan, senestinya beliau menolak perintah penyembelihan itu kerana perintah itu tidak masuk akal, diluar kebiasaan dan kemampuannya. Jika tidak, sebagai seorang yang diplomatik, beliau boleh memberikan alasan-alasan tertentu untuk tidak melakukan perintah itu.


Akan tetapi , beliau bukanlah manusia seperti kita yang ketaata hanya setebal kulit ari ari, dan sangat mudah terhampas oleh tiupan badai. Jika bukan kerana rahmat Allah s.w.t, kita tak punyai apa-apa kekuatan untuk mempertahankannya. Rupanya yang ada dalam diri Nabi Ibrahim ketika berhadapan dengan perintah Allah s.w.t adalah Sami'na wa atha'na ya dan ya. Tak pernah ada perkataan 'tidak', 'nanti dulu' atau 'perlu mengkaji dulu', dengan tujuan supaya terlepas dari arahan. Demikianlah ciri-ciri muslim dan mukmin sejati.

Hal ini sesuai dengan firman Allah s.w.t yang berbunyi:


"Dan tidakkah patut bagi lelaki yang mukmin dan tidak (pula) bagi perempuan yang mukmin, apabila Allah dan Rasul-Nya telah menetapkan suatu ketetapan, akan ada bagi mereka pilihan (yang lain) tentang urusan mereka. Dan barang siapa menderhakai Allah dan Rasul-Nya, maka sungguhlah dia telah sesat, sesat yang nyata."
(QS: Al-Ahzab: 36)

Memang begitulah sifatnya seorang yang disebut sebagai mukmin. Jika Al Qur'an atau Sunnah mengatakan salah dan haram maka seperti itu juga yang dia katakan. Jika Allah s.w.t memerintahkan sesuatu maka itulah yang dia kerjakan dan jika Allah s.w.t melarang sesuatu larangan jangankan dia mengerjakan, mendekati pun tidak. Sungguh Allah s.w.t Maha Mengetahui bahawa seorang hamba tidak sanggup untuk menyembelih anaknya. Dan tiadalah suatu larangan dari Allah s.w.t kecuali di situ terdapat sesuatu yang merugikan manusia, oleh itu wajib untuk di jauhi.


Penutup

Oleh itu kita janganlah menjadi kambing hitam untuk mempertahankan kesalahan atau tradisi dan adat adat yang menyimpang.

Dimanakah muslim yang berjiwa seperti Nabi Ibrahim ini? memang kita tidak akan dapat menjadi seperti beliau namun setidaknya kita harus berusaha untuk menjadi muslim yang taat dan tidak membantah walaupun kita belum mampu untuk melakukannya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate