YANG MASIH PANAS...

Inilah 10 Kota Termurah di Dunia

Inilah 10 Kota Termurah di Dunia
Seorang Muslim Pakistan mempersiapkan tajil berbuka puasa bersama di sebuah masjid di Karachi pada hari pertama Ramadhan. Di Pakistan, Ramadhan hari pertama jatuh pada 2 Agustus

REPUBLIKA.CO.ID, Siapa sih yang tidak mau tinggal di kota berbiaya hidup murah. Semua pasti mau kan? The Economist Intelligence Unit (EIU) kembali mengeluarkan daftar kota berbiaya hidup termurah versi terbaru untuk tahun ini.

Survei tersebut diambil dengan cara membandingkan semua kota dengan kota New York yang memiliki indeks 100. Semakin kecil poin yang didapat, maka semakin murah pula biaya hidup di kota tersebut. Penasaran, kan? Berikut adalah daftar nama-nama kota tersebut, seperti dilansir Xinhua:

1. Karachi, Pakistan
Dengan skor 46, dibandingkan kota New York, Karachi adalah kota termurah biaya hidupnya di dunia. Pada tahun lalu, kota di Pakistan ini juga menempati posisi yang sama.

2. Mumbai, India
Dengan skor 52, kota di India ini menempati posisi kedua sebagai kota termurah biaya hidupnya.

3. Tehran, Iran
Dengan skor 54, Teheran menempati peringkat kota termurah ketiga di dunia.

4. New Delhi, India
Ibukota India ini berada di peringkat keempat. Ia mendapat skor 56 poin.

5. Jeddah, Arab Saudi
Jeddah masuk dalam lima besar kota berbiaya hidup termurah di dunia. Kota ini juga tercantum dalam laporan EIU 2011

6. Kathmandu, Nepal
Kota di Nepal ini mendapat poin 58. Pada tahun lalu, kota ini tidak masuk dalam laporan EIU 2011.

7. Panama City, Panama
Skor kota Panama dan Kathmandu sama. Namun demikian, ada beberapa hal yang akhirnya memutuskan bahwa Nepal berada di atas kota Panama ini.

8. Algiers, Aljazair
Algiers ini berada dekat dengan Aljazair. Tempat ini merupakan kota di teluk pelabuhan Mediterania. Kota tersebut mendapat skor 59.

9. Dhaka, Bangaladesh
Dhaka mencetak skor 61 pada indeks dalam survei EIU itu.

10. Muscat, Oman
Dengan skor 63 pada indeks EIU, Muscat masuk dalam 10 kota berbiaya hidup termurah di dunia versi EIU 2012.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate