YANG MASIH PANAS...

Sejarawan Inggris Dakwa Islam Agama Buatan?

Sejarawan Inggris Bilang Islam Agama Buatan
Sejarawan asal Ingris, Tom Holland saat membuat film dokumenter berjudul 'Islam: Untold Story'. Ia menyebut Islam adalah agama buatan

LONDON -- Kritikan dan kecaman mengalir deras kepada sejarawan asal Ingris, Tom Holland yang menyebut Islam adalah agama buatan. Dalam satu acara, Holland mengatanan hanya sedikit bukti tertulis tentang kehidupan Nabi Muhammad SAW dan Alquran membahas sedikit mengenai Kota Makkah.
Sejumlah kritik pedas pun diterima Stasiun Televisi Channel 4 yang dituding mengaburkan sejarah Islam dalam film dokumenter berjudul 'Islam: Untold Story' (Islam: Kisah yang tak Terungkap). Acara itu disiarkan pekan lalu di Channel 4.
The Daily Mail Senin (3/9), melaporkan, Holland yang menjadi pembawa acara pada program itu dinilai tidak benar-benar menelusuri asal-usul agama Islam dan catatan-catatan sejarah yang dibawa Rasulullah SAW.
Ucapan Holland terbilang blunder, lantaran ia dikenal sebagai penulis dan ahli sejarah. Bahkan ia acapkali mendapat penghargaan. Akibat pernyataan yang dinilai tidak berdasar dan berbobot itu, jejaring sosial miliknya kebanjiran kecaman dan pertanyaan cara pandang agama Holland. Bahkan, mereka menulis surat ke produser Channel 4 agar tidak memilih pembawa acara berotak 'jongkok'.
Rumah produksi Ofcom, pembuat tayangan itu, mengatakan mereka hendak menyelidiki kasus itu setelah sebelumnya mereka menerima kritikan atas 'Citizen Khan'. (baca: 'Citizen Khan' Buat Muslim Inggris Terbelah). Drama komedia sedang digemari ini bercerita tentang keluarga muslim modern. (baca: Inilah Sitkom BBC yang Dituding Menghina Muslim).
Holland mengklaim program yang dibawakannya sudah sepenuhnya melalui sensor sejarah dan catatan agama dunia. Tak hanya itu, Holland menyebut program itu juga diperiksa ketat dan teliti. "Kami menyadari membuat program sensitif dan kami sudah pergi ke tempat-tempat peradaban Islam untuk menguatkan dokumenter ini," ujarnya.
Demi mengakhiri kecaman, Holland akhirnya meminta maaf lewat akun Twitternya. Sayangnya, permintaan maaf Holland tak membuat para Akademi Pendidikan dan Riset Islam berhenti mengecamnya. "Ia (Holland) adalah ahli sejarah yang tidak akurat. Holland telah menutup mata pada tradisi Islam kaya sejarah."

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate