YANG MASIH PANAS...

Hizbullah Tidak akan menyerang Israel?

 
belum pernah ada sejarahnya bahawa kumpulan yang bergabung dalam Syiah melakukan serangan terhadap wilayah Israel

pemimpin Hizbullah Hasan Nasrullah mengeluarkan komennya berkaitan pencerobohan tentera yang dilancarkan Israel terhadap Palestin. Dalam komennya tersebut Nasrullah mengatakan bahawa pihaknya Hizbullah Lubnan bersiap sedia untuk menghantar ratusan roketnya ke wilayah Israel bagi menggempur negeri zionis tersebut apabila Israel berani bergerak dan menyerang Lebanon.

Hizbullah juga akan melancarkan peluru berpandu canggih milik mereka yang boleh dikawal hingga puluhan kilometer.

"Jarak roket boleh mencapai 40-70 kilometer ke Israel, maka radius pertempuran dengan kami akan mencapai Palestin yang diduduki Israel dari sempadan Lebanon hingga ke sempadan Jordan dan Laut Merah," kata Nasrullah.

Kesan yang serius? Ataukah hanya setakat mainan kata di media?

Siapakah Organisasi "Hizbullah" Lubnan?

Hizbullah yang dimaksudkan di sini bukanlah Hizbullah yang disebut oleh Allah dalam surah Al-Mujadilah ayat 22. Hizbullah yang dimaksudkan di sini adalah organisasi Politik dan paramiliter dari kumpulan Syiah yang ditubuhkan pada tahun 1982 dan mempunyai pangkalan di Lubnan.

Aktiviti organisasi Hizbullah lebih dominan dilakukan di kawasan yang majoriti berpenduduk Syiah, seperti pinggir bandar selatan Beirut, daerah lembah Bekaa dan wilayah Selatan Lebanon.
Kelompok ini amat rapat dengan Iran kerana memang mempunyai haluan yang sama iaitu akidah Syiah. Mereka juga menjadikan para pemimpin Syiah di Iran sebagai rujukan dalam masalah agama dan politik. Boleh dikatakan Hizbullah Lubnan merupakan sekutu dan pembaharuan tangan Iran di wilayah Lubnan. Oleh kerana itu amatlah tepat bila ada hubungan antara Iran, Syiah dan Hizbullah.

Nah, ketika ada komen-komen di media yang berasal entah dari Iran ataupun Hizbullah Lubnan yang akan menyerang Israel, ia menimbulkan tanda tanya. Mengapa? Kerana semenjak dahulu belum pernah ada sejarahnya bahawa kumpulan yang bergabung dalam Syiah melakukan serangan terhadap wilayah Israel. Lihat kembali sejarah penubuhan agama Syiah yang dibina oleh Abdullah bin Saba yang jelas beragama Yahudi. Adakah Syiah akan menyerang pengasas agama mereka iaitu Yahudi?

Kembali kepada Hizbullah, apa yang pernah dilakukan Hizbullah terhadap Israel?

Adakah pernah berlaku perang terbuka yang terjadi di antara mereka?.

Apakah ada jual beli peralatan perang antara kedua-dua pihak?

Yang jelas aksi-aksi yang dilakukan Hizbullah tidak lebih dari melepaskan tembakan ke kawasan kosong Israel. Jumlah peluru yang dilepaskan Hizbullah dan menimbulkan persepsi di mata dunia bahawa Hizbullah melakukan "hubungan senjata" dengan Israel.

Sekali lagi perlu diingat, Hizbullah tidak pernah terlibat dalam perang terbuka dengan Israel seperti yang dilakukan oleh para pejuang Ahlussunnah di Iraq, Afghanistan, Checnya, ataupun di tempat lain.

Walaupun selalu melaungkan semangat peperangan terhadap Israel di media, namun catatan sejarah menunjukkan bahawa Hizbullah tidak pernah berperang secara langsung dengan Israel. Bahkan ketika Gaza diserang zionis tahun 2009 yang melibatkan kematian dianggarkan seramai 1500 orang Palestin tidak berdosa dan pencerobohan Israel beberapa hari lalu, Hizbullah dan Iran hanya berbalas pantun dengan Israel di media. Istilahnya: Not Action Talk Only

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate