YANG MASIH PANAS...

Maulana Umar Palampuri (Masyaikh Dakwah Dan Tabligh)

 
Maulana Muhammad Umar Palampuri rahimahullah telah meninggalkan dunia yang fana ini pada Rabu,21 Mei 1997 pada jam 1.30 petang di Nizamuddin,New Delhi. Hari-hari akhirnya bersama dengan elders Nizamuddin,pergi ke Ijtimak di Agra, 5 jam perjalanan menggunakan kereta. Dalam perjalanan beliau telah jatuh sakit dan pulang semula ke Delhi, dan terus dimasukkan ke hospital. Dia telah keluar dari hospital pada hari Rabu pagi dalam keadaan sihat dan kemudian beliau telah diserang sakit jantung dan meninggal dunia.


Maulana rahimahullah telah menjadi yatim pada kanak-kanak dan telah dijaga oleh ibunya yang solehah. Pada waktu kecil Maulana menunjukkan kecerdasan minda beliau. Ini mendorong pakciknya untuk meneruskan pengajian Maulana ke sekolah sekular. Akan tetapi ibu Maulana mempunyai rancangan lain. Beliau mahu anaknya menumpukan usahanya untuk memperolehi ilmu agama.


Maulana telah menuntut ilmu agama di Darul Ulum Deoband, dan telah lulus dengan cemerlang. Untuk penyucian jiwa, Maulana telah mendampingi Sheikhul Hadis, Maulana Muhammad Zakariyya rahimahullah.


Maulana menziarahi England beberapa kali. Pada setiap pertemuan,beliau ditemani oleh Maulana Inamul Hassan. Lawatan terakhir beliau ialah pada 1994 semasa beliau datang ijtimak Dewsbury. Pada pertemuan tersebut, Maulana telah menceritakan suatu kisah beliau bersama ibunya. Sebagai seorang pemuda,ibunya meminta beliau membaca dan suatu ketika oleh kerana terlalu gembira,ibunya berdoa,"Semoga anda melihat hari yang mana kamu bercakap,yang mana di depanmu ada ribuan pendengar berbanding sekarang yang mana hanya ibumu sahaja yang mendengar."


Air mata bergenang di wajah Maulana semasa menceritakan kejadian tersebut.


Maulana berumur 65 tahun. Dia telah menghafal Quran pada usia tua,satu pencapaian yang mengagumkan. Ribuan manusia telah mendapat manfaat daripada wacana dan kesolehannya. Beliau sangat tawaduk dan sangat soleh. Beliau juga mempunyai kualiti 'takut pada allah' atau taqwa yang tinggi.


Pemergian beliau juga membawa kepulangan 2 personaliti dalam usaha dakwah dan tabligh dalam masa 2 tahun setelah pemergian almarhum Maulana.


Iaitu Maulana Inaamul Hassan dan Maulana Izhar (rahimahullah taala alaihima)


Semoga Allah menyediakan tempat yang tertinggi di dalam syurga.Amin


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT

Sila gunakan browser firefox untuk melayari blog ini dengan sempurna. terima kasih


Assalamualaikum.. bismillahirahmanirahim.

" Segala bahan didalam blog ini di ambil, di olah dan ditulis dari pelbagai sumber. Kepada yang ingin mengambil apa2 jua bahan dalam blog ini dengan niat untuk mengembangsebarkan ilmu, tidak perlu meminta izin atau menyertakan link blog ini. Sebarkan dan panjangkanlah kepada semua demi kebaikkan ummah. Semoga info yang ada dapat memberi manfaat walaupun sedikit cuma, dan semoga dengan usaha sekecil ini pastinya tidak akan terlepas dari pandangan Allah.. insyaAllah.. Jika ada kesilapan dari setiap posting, tolong berikan nasihat dan komen. Maaf andai terlancar bahasa tersasar kata-kata. Saya hanya insan biasa yang tidak sunyi dari kesilapan. wallahualam."

PERHATIAN!!! BLOG INI TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PARTI , NGO DAN SEBAGAINYA. SEGALA TULISAN DI ISI MENGIKUT CITARASA HAMBA SENDIRI DAN HAMBA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS KESELAMATAN DAN KERUGIAN PEMBACA DISEBABKAN BLOG INI..... SEKIAN

PERHATIAN !!!!!!

Sebarang artikle yang termaktub di dalam blog ini tidak semestinya menunjukkan sikap pengendali blog ini. Ambillah yang berfaedah dan tinggalkanlah yang sia - sia........

MENGAPA AKU BERKATA SYIAH RAFIDAH KAFIR ?

Sesungguhnya Allah telah memilih sahabat-sahabat untuk ku, Dia menjadikan mereka sebagai sahabat-sahabatku, mertua-mertuaku dan menantu-menantuku. Nanti akan muncul satu golongan selepas aku akan memburuk-buruk dan memaki hamun mereka.Sekiranya kamu menemui mereka, janganlah kamu mengahwini mereka, janganlah kamu makan dan minum bersama mereka, janganlah kamu berjemaah bersama mereka dan jangan kamu menyembahyangkan jenazah mereka. [Ali al-Muttaqi, Kanz al-‘Ummal, jil 11, m.s : 540 ]

Sabda Rasulullah S.A.W:

Sabda Rasulullah S.A.W:“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).Al - Hadis

DARIPADA Abu Said katanya:
Aku mendengar Rasulullah (s.a.w.) bersabda: siapa yang melihat (dan tahu) sebarang kemungkaran, maka hendaklah diubahkannya dengan tangannya (kuasanya), kalau tidak berkuasa, maka (ubahlah) dengan lidahnya, dan kalau tidak mampu juga, maka ubahlah dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman (HR Muslim).

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU

KUTIPAN DANA BAGI PEMBANGUNAN SRIBU
Hadis nabi saw : apabila matinya anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga... yaitu sadhoqah jariah , ilmu yang memberi manfaat dengannya , doa anak yang soleh.

WAKTU SOLAT


Membangun Bersama Islam

Kisah Sahabat

About Me

Blog Archive


Banner Tukar Link
SPEEDCOUNTER.NET - Kostenloser Counter!

"tegakkanlah islam dalam dirimu,nescaya kamu akan melihat islam tertegak di tanah airmu" - Imam As-Syahid Hassan Al-Banna (Pengasas&Mursyidul Am Pertama Ikhwanul Muslimin)

berwaspada dari fitnah moden

berwaspada dari fitnah moden

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Nik Aziz

Tok guru Haji saleh

Tok guru Haji saleh

Recent Comments

Footer 2

Photobucket

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate